• Тазгодишната носителка на наградата е преподавател по български език и литература в Природоматематическата гимназия „Добри Чинтулов“

Тазгодишният носител на наградата „Аргира Жечкова“ е Веселина Тонева. Тя е главен учител по български език и литература в Профилираната природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“, доказан професионалист и активен общественик. Номинирана е за наградата от Инициативен комитет, съставен от родители и общественици. Подкрепена е още от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българска академия на науките, Профилираната природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ и Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

До 2005 г. Тонева работи в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, след което продължава професионалния си път в Профилираната природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“. От постъпването си в гимназията започва издаването на училищния вестник „Будител“, който продължава да излиза и до днес. Създава група за художествено слово, която участва в училищни и общоградски тържества, и в прояви на Регионалното управление на образованието в Сливен. Включва се активно в различни общоградски инициативи като отбелязването на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, поставянето на паметна плоча на българското военно гробище в унгарския град Харкан, общоградското състезание „Пиша и чета правилно“. От 2016 г. насам, по нейна инициатива, се провеждат ежегодно публични диктовки по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската писменост.

Наградата ще й бъде връчена на тържествен концерт на 23 май в зала „Сливен“.

 

 

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.