• Една година от кончината на тенора със световна кариера, почетен гражданин на родния си град Сливен

На 26 ноември се навършва една година, откакто световният тенор Камен Чанев напусна земния ни свят.

Ние, гражданите на Сливен, сме имали честта и привилегията да познаваме красивия му глас и наша сцена. Този божествен глас сега звучи във вечността.

„Ако не пея, съм никой. Операта е между публиката и артиста. Нашата връзка е Бога. Затова в православната църква няма инструменти, защото човешкият глас е божествен.“, казваше той. Мощният му талант притежаваше магията да одухотворява и въздига, да прави хората по-добри и по-смирени.

Камен Чанев е Почетен гражданин на Сливен. Изявявал се е на всички големи оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.

Областната администрация изразява най-искрено съчувствие към близките и колегите му за непрежалимата загуба. Камен Чанев ще остане завинаги в сърцата ни.

Поклон!

Б.Р. Камен Чанев, тенор със световна кариера, солист на Виенската щатсопера, на Римската, на Вашингтонската, на Миланската скала, сочен за най-актуалния Калаф от „Турандот“, загуби битката с коронавируса на 56 г. в старозагорската болница, точно преди една година.

“ Беше звезда, а не се изживяваше като такава. Отиде си млад в най-върховата си форма. Естет, ценител на хубавата храна, безупречно чист, цветен, весел.“, казва за него Деси Шишманова, автор на филма-портрет за Камен Чанев. В лентата на БНТ-Пловдив Чанев признава, че никога не е мислил, че го очаква професионална кариера. Любовта му към музиката започва от читалище „Зора“ и студентския учебен театър в родния му Сливен.

В Консерваторията, по собствените му думи, попаднал случайно. Ученик е на световните артисти Александрина Милчева, Борис Христов и Гена Димитрова.

 

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.