• Художникът – сливенец по рождение, е завещал колекция от свои творби на Художествената галерия в родния си град

24 творби на художника Никола Балтаджиев постъпиха във фонда на Сливенската художествена галерия „Димитър Добрович“. От галерията съобщиха, че това е първото дарение, получено от градския художествен музей, за 2021 година.

Художникът – сливенец по рождение, е завещал колекция от свои 24 творби на Художествената галерия „Димитър Добрович“ в родния си град. Завещанието е изпълнено от съпругата му Рита Генчева.

Кой е Никола Балтаджиев?

Николa Христов Балтаджиев – Балтата е роден на 5 октомври 1925 г. в Сливен. Той произхожда от стар сливенски род. Завършва гимназиалното си образование в родния град, след което – специалност „Илюстрация и живопис“ в Художествената академия в София. В Академията учи илюстрация при проф. Илия Бешков и живопис при проф. Ненко Балкански.

Никола Балтаджиев работи като художник и художествен редактор. Твори в областта на приложната графика. Рисува илюстрации за различни списания и вестници, прави художествено-пространственото оформление на редица изложби у нас и в чужбина. След пенсионирането си през 1989 г. работи на свободна практика.

През 2010 година Художествена галерия „Димитър Добрович“ представи юбилейна изложба на художника по случай 85-тата му годишнина, с творби от различните му творчески периоди, изпълнени с различна техника – живопис, графика, плакат, рисунка.

Негово любимо място в Сливен е квартал Комлука,  където се е намирала родната му къща, която отдавна вече не съществува, но художникът я е нарисувал по памет. Още едно любимо нещо е имал Никола Балтаджиев в битието на родния си град – сливенският вятър. Винаги, когато се завръщал в своя град под Сините камъни, той най се радвал да усети полъха или силата на сливенския вятър.

Никола Балтаджиев завършва житейския си път на 12 юли, 2019 г. в София. По негова воля,  прахът от тленните му останки е разпилян над любимия Сливен, за да намери мир и спокойствие душата му.

„Приемаме този акт на дарителство  като безспорно доказателство за доверие и висока оценка за работата ни като художествен музей. Благодарим на г-жа Рита Генчева за благородния жест.“, заявиха от ръководството на галерията.

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.