1 СливенциИзлязоха от печат втори и трети том от книжната поредица „Сливенци. Старите родове“ на сдружение „Мати Болгария“ – Сливен. Изданията съдържат галерия от образи на заслужили, видни и незабравими граждани на Сливен. Публикуваните в тях над 200 словесни портрета са представителна извадка на живелите в Сливен през различни периоди от време повече и по-малко известни личности – хора с различни професии,  длъжности и обществени мисии, всеки от тях сложил камък в градежа на духовния и икономическия възход на Сливен като европейски град. Двете нови книги са естествено продължение на първия том от поредицата „Сливенци. Старите родове“, в който са събрани семейните хроники и спомени на старите сливенски родове. В основата им стои подборка материали от 20-годишното издание на сдружение „Мати Болгария“ в. „Сливен“, посветено на ежегодните срещи на старите сливенски родове.

Новоизлязлата документална поредица от две части, наречена „Профили“, съдържа не само най-добрата част от описаните във в. „Сливен“ духовно извисени силуети и интересни личности от миналото на града под Сините камъни. За да бъде пълна палитрата от имена, допринесли за създаването на Сливен като икономически и духовен център, към тях са прибавени и нови проучвания на историци и краеведи, очерци и спомени на писатели и потомци на стари родове. Добавени са всички онези личности, които не могат да бъдат отминати, за да се оформи една пъстра и истинна галерия от образи на стария град. Но дори и тя не е достатъчна и чака да бъде попълнена в следващи издания на „Мати Болгария“.

След излизането преди две години на първия том на сборника „Сливенци. Старите родове“ с фамилните истории на стария Сливен, „Мати Болгария“ прави поредна стъпка към осъществяването на идеята за създаване на една стройна книжна поредица – малка енциклопедия на родовата памет, за добър пример на поколенията и бъдещето.

Отпечатването на двата тома е осъществено с подкрепата на общинския фонд „Култура“ и спомоществуватели граждани, упоменати с благодарност на първите им страници.

Съставител и редактор на втори и трети том от поредицата е журналистката Щилияна Василева. На корицата – репродукции на стария сливенски художник Георги Хаджидимитров. Гръб на корицата – картички от стария Сливен от архива на Боян Райнов. Издател – „Мати Болгария“, печат и предпечат – агенция „Компас“ – Сливен.

Последните два тома на поредицата „Сливенци. Старите родове“ – „Профили“ – се предлагат в книжарница „Парнас“ на Евгени Динев на главната улица, пред Военния клуб.

За контакти с „Мати Болгария“: тел. 0887215475 и тел.0884362852

2 Сливенци

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.