• На 30 март за пръв път в Сливен ще бъде изпълнена камерна симфония на родения в града под Сините камъни голям български композитор Стефан Икономов. На 1 април – музикални приказки за най-малките – първа съвместна инициатива с Държавния куклен театър в Сливен

С две интересни музикални предизвикателства ще изненада публиката в следващите три дни 90-годишният юбиляр – Симфоничен оркестър – Сливен. Първата ще бъде осъществена от млади изпълнители, а втората ще бъде посветена на най-младата публика. За тях разказаха в пресклуба на БТА директорката на Сливенския симфоничен оркестър Кремена Оксенкруг и  участници в музикалните събития. Дните са 30 март и 1 април, а проявите – ето какви.

Пресконференция в пресклуба на БТА. На снимката: Симон Павлов, Валерия Кавцова, Кремена Оксенкруг, Ефимия Павлова, Георги Василев

Концертът на 30 март носи три акцента – български, сливенски и младежки. Последният концерт от цикъла „Млада Европа“ е натоварен с една пионерска и патриотична мисия – да изпълни за пръв път в Сливен произведение на родения в града под Сините камъни голям български композитор Стефан Икономов: неговата камерна симфония. Целта е не само родният му град да се запознае с музикалното наследство, което той е оставил на България. Целта е България да извади от забвение личността и творчеството на този голям наш композитор и музикален педагог. Неговите музикални творби не са добре съхранени като нотен текст. Това е впрочем съдбата на  произведенията на нашите най-големи композитори, които нямат нови нотни издания. Хубаво и обнадеждаващо звучи, че това музикално наследство ще бъде представено от млади хора, чиято, макар и кратка сценична биография, е сериозна заявка за бъдеща  международна кариера. Камерната симфония на Стефан Икономов ще дирижира вече известният на българската музикална сцена представител на най-младото поколение сливенски музиканти – 24-годишният диригент Симон Павлов, чийто роден град също е Сливен.

На снимката: Симон Павлов, Валерия Кравцова, Кремена Оксенкруг, Ефимия Павлова

Симон Павлов ще дирижира концерта и на другите двама млади солисти – пианистът Георги Василев и цигуларката Валерия Кравцова. За него е удоволствие да работи със свои връстници, в общата работа с тях усеща единомислие и това е причината да покани и пианиста Георги Василев за този концерт. Младият диригент смята за важно българските музиканти да изпълняват българска музика. За жалост, в България за нея не се полагат необходимите грижи, смята той. Това е причината да няма много записи на музикалните произведения на Стефан Икономов, които се отличават с уникален собствен стил и интелигентност. За Симон Павлов този концерт е първи и много интересен досег с композитора и той оценява задачата да изпълни със сливенския оркестър музика на Стефан Икономов за мисионерска. Директорката на оркестъра Кремена Оксенкруг подкрепя идеята да се направи ново печатно издание на произведенията на Стефан Икономов и изрази намерение сливенският симфоничен оркестър да осъществи първия съвременен запис на неговата камерна симфония.

Въпреки усилните репетиции, в пресконференцията се включиха и изпълнителите от цикъла „Млада Европа“.  За Валерия Кравцова България е 22-рата страна, в която свири и тя е благодарна за поканата да участва в концерта на сливенските симфоници. Валерия е от Русия, в момента учи в Кралската консерватория в Монс, Белгия. Знае, че всяко появяване пред публика може да звучи различно, но винаги, когато вземе цигулката в ръцете си, дава всичко от себе си. Предизвикателство е за нея да свири произведение на Фриц Крайслер – един от най-големите световни цигулари.

На снимката: Симон Павлов, Валерия Кравцова, Кремена Оксенкруг, Ефимия Павлова, Георги Василев

За изключителната възможност да участва в представянето на младите музиканти на Европа благодари и пианистът Георги Василев. В негово изпълнение ще чуем 17-я концерт за пиано на Моцарт. Той смята, че България може да се гордее с подкрепата, която българските оркестри дават на младите музиканти, защото в чужбина това става доста по-трудно. Той изрази надежда цикълът „Млада Европа“ на Сливенския симфоничен оркестър да продължи да дава поле за изява на младите таланти. Цикълът „Млада Европа“ ще намери място в програмата на оркестъра и следващия сезон, потвърди Кремена Оксенкруг. Тя изрази задоволството си, че много млади музиканти от България и чужбина искат да участват в него. Техният прочит на класиците за нея като музикант е много важен.

Музика и слово са акцентите в съботната музикална програма, посветена на децата. Не на шега, на Първи април сливенските симфоници ще представят на най-малката публика, от 10 часа в зала „Сливен“, не една, а две музикални приказки, под диригентството отново на Симон Павлов и с участието на артистите Миглена Господинова и Георги Янев. Музикалното събитие е съвместна инициатива на оркестъра и Държавния куклен театър в Сливен. Музикалните приказки за деца от 5 до 12 години са „Алиса“ и „Страната на хилядите желания“. Второ представление на музикалните приказки е замислено за 29 април, защото сътрудничеството с кукления театър има намерение да продължи занапред. Най-важното за директорката на симфоничния оркестър Кремена Оксенкуг е „да възпитаваме музикална култура у децата от най-ранна възраст“. Според директорката на кукления театър Ефимия Павлова, съчетанието между музика и текст за децата е едно вълшебство. Децата обичат вълшебствата. За изпълнителите на приказните герои слово без кукла ще е по-сложно, но за младите артисти това е ново творческо предизвикателство. Ефимия Павлова изрази надежда приказното музикално представление да е едно добро начало. Идеите за съвместна работа са много, а желаната перспектива – музикалните спектакли да станат постоянни в програмата на двата културни института.

На снимката: Кремена Оксенкруг, Ефимия Павлова, Георги Василев

И така, датите на музикалните предизвикателства са:

30 март, зала „Сливен“, 18,30 часа и

1 април, зала „Сливен“, 10 часа

Има какво да се чуе. Има какво да се види. Има какво да се преживее. Уважаемата публика е винаги добре дошла.

Щилияна ВАСИЛЕВА

 

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.