• Област Сливен отново е в червената зона по заболеваемост от Covid-19. Два мобилни кабинета са на разположение за поставяне на ваксини в малките населени места. Засега присъственото обучение в училищата продължава

Във връзка със завишената заболеваемост, контролът за спазване на противоепидемичните мерки в област Сливен се засилва. Това реши на извънредно заседание Областният кризисен щаб, под председателството на зам.-областния управител Димитринка Петкова и директора на РЗИ д-р Николина Иванова. В заседанието участваха изпълнителните директори и управителите на болниците в областта, ръководителите на РЗОК, ЦСМП, ДИТ, РУО, „Охранителна полиция“ в ОД на МВР, зам.-кметовете на общини, регионалните организации на БЛС и общопрактикуващите лекари.

Засега няма да се въвеждат нови допълнителни мерки, но се увеличават проверките за спазването на вече съществуващите, за да се ограничи разпространението на заразата и да се избегне временното преустановяване на посещения в публични обекти.

Област Сливен отново е в червената зона на националната карта за заболеваемост. За едно денонощие заболеваемостта от COVID-19 в област Сливен нарасна от 527, 52 на 567,51 души на 100 000 лица от населението. Сред четирите общини в областта най-голяма е заболеваемостта в община Сливен. Тя се увеличи от 654 на 697,72 души, съобщиха от Областния кризисен щаб.

През изминалото денонощие са диагностицирани 122 нови болни. Сред тях отново има ученици – 15 деца и младежи, и един учител. С тях заболелите ученици през първите три дни на седмицата са 35, а заразените учители – 11. Епидемиологичните проучвания продължават. Установява се кръгът на контактните лица.

За съжаление, починаха трима неимунизирани пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания, на възраст 84, 63 и 55 години.

През последното денонощие са хоспитализирани 13 болни. С тях пациентите с коронавирусни инфекции, чието лечение се провежда в болнични условия, се увеличиха на 153 при разкрити 186 легла в областта.

Продължават засилените съвместни и самостоятелни проверки на институциите, ангажирани с контрола за спазване на противоепидемичните мерки. Най-често срещаните нарушения са свързани с неносенето на предпазни маски на определените за това места. За това нарушение предвидената минимална глоба е в размер на 300 лева.

Засега присъственото обучение в училищата продължава. Няма да се налагат временни ограничения за посещенията на обществени места на закрито. Увеличават се проверките – съвместни и самостоятелни, на институциите, ангажирани с контрола. Освен превенция, проверяващите ще осъществяват съдействие на собственици и управители на търговски и други публични обекти да организират спазването на противоепидемичните мерки от страна на служители и посетители.

Внимание ще бъде обърнато на изискването за носене на предпазни маски за лице от учениците от 5 до 12 клас, учителите и непедагогическия персонал по време на престоя им в училище. Засилва се контролът на пазарите заради зачестили нарушения на изискванията за еднопосочно движение на потока от клиенти и носенето на предпазни маски. Завишен ще е контролът особено в малките населени места. Общините ще ангажират кметовете и кметските наместници за стриктното въвеждане на определените правила за носене на предпазни маски и спазване на физическа дистанция в местните търговски обекти и обществени места на закрито.

Към момента има девет пациенти в COVID-сектора на детското отделение в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и едно болно дете в общинската МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора. В областта са разкрити 18 легла за интензивно лечение, три от които вече са заети. При нужда, болниците имат възможност да разкрият общо до 283 легла за неусложнени болни.

Новият вариант на вируса се разпространява дифузно. Заразяването става предимно в семейни огнища. Щабът благодари на гражданите за отговорното поведение и призовава всички, в името на собственото здраве и здравето на близки, колеги и приятели, да съблюдават мерките за носене на предпазни маски в определените места, за физическа дистанция, избягване на струпване от хора и редовна дезинфекция.

Остава завишен интересът към ваксините. Вчера бяха приложени 631 дози, като преобладаваща част от тях са бустерни. Общият брой на приложените дози ваксини е 81 908. Лицата със завършен имунизационен статус са 41 998.

В Сливенска област има достатъчно количества от всички видове ваксини и желаещите да се предпазят имат възможност за избор. Продължава записването за ваксиниране на децата на възраст от 5 до 11 навършени години. Педиатричните ваксини се прилагат само в разкрития пункт в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

Два мобилни кабинета са на разположение в област Сливен и са в готовност за поставяне на ваксини срещу COVID-19 в малките населени места, съобщиха от областната администрация.  Целта е да бъдат улеснени жителите на отдалечените или трудно достъпни села, като им бъдат спестени неудобствата от пътуването до разкритите пунктове в Сливен и Нова Загора. Необходимо е кметовете и кметските наместници да информират населението за създадената възможност и да представят предварително в РЗИ списъци на желаещите, каза директорът на РЗИ д-р Николина Иванова. Щабът благодари на кметовете и кметските наместници, които проявяват активност и информират местните жители за осигурената възможност.

През последните дни се наблюдава завишен интерес към имунизацията. На 11 януари са поставени 714 дози ваксини, като 479 от тях са бустерни. Броят на приложените дози от началото на кампанията достигна 81 820. със завършен имунизационен статус са 41 870 жители на областта.

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.