• Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен – партньор по проекта „Плакатът остава“ на Художествената галерия „Петко Чурчулиев” в  Димитровград, подкрепен от Национален фонд „Култура“

36 плаката на 12 млади автори показва галерия „Нова“ на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен. Плакатите са създадени от ученици от 4 художествени гимназии в страната, 9 от тях са на възпитаници на специалността „Рекламна графика“ на Сливенската художествена гимназия. Четири художествени гимназии и три театъра са партньори на проекта „Плакатът остава“ на  Художествената галерия  „Петко Чурчулиев” в  Димитровград, който е подкрепен от Национален фонд „Култура“. Сливен е третата спирка в изложбената дейност на проекта, след експозициите, показани в Димитровград и Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ в София. Това чухме при откриването на изложбата от пристигналите в Сливен Антоанета Станчева, координатор на проекта и Емилия Стоева, галерист на  Художествената галерия  „Петко Чурчулиев“. Като „изключително добро партньорство“ оцени Антоанета Станчева контактите на проекта с художествената гимназия в Сливен, която обучава млади художници в три основни специалности, в една от които се възпитават бъдещите професионални плакатисти.

Плакатът създава всъщност идентичността на Димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев“ и тя печели вече втори проект по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“,  откривайки днес 12 млади автори. Галерията се гордее  с домакинството на 5 международни биеналета на театралния плакат в периода 1978–1990 година. Във фонда й се съхраняват 1200 сценични плаката от 80-те години на миналия век. Това са „златните години на плаката в България“, когато, със своите езоповски коментари на недъзите на тоталитарната система, плакатът е един от символните социални отдушници. Димитровград притежава творби на знакови имена в българското изкуство на плаката като Божидар Икономов, Божидар Йонов, Асен Старейшински, Людмил Чехларов, Костадин Отонов и др. Днес тази най-добре обособена по отношение на плаката галерия у нас иска да зарежда фонда си с млада кръв. Да се поддържа мисията на театралния плакат и да възпитава младото поколение в плакатно мислене е целта на проекта, посочи координаторката му Антоанета Станчева – актриса, арт мениджър и директор на музеите в Димитровград, чиято активност се измерва в над 40 реализирани проекта в неправителствения сектор.

Тримата възпитаници на Сливенската художествена гимназия, които по изключително достоен начин участват в изложбата, са Никол Атанасова, Димитър Иванов и Силвия Иванова. Както всеки от останалите участници в изложбата, те работят над плакати по три пиеси – „Януари“ на Йордан Радичков в Хасковския драматичен театър, „Приключение с маймунка“ на Пловдивския куклен театър и „Апарт“ на столичния театър „Азарян“ към НДК. Миналата година младите сливенски художници са били избрани от Художествения съвет на гимназията, да представят училището в проекта. Въпреки, че програмата за 11 и 12 клас включва изработка на плакат, това им участие е извън учебната програма. Младите плакатисти гледали театралните постановки онлайн, осмислили ги по време на принудителното затваряне вкъщи и след консултация с преподавателите, ги изпратили за конкурса.

Участието им е възнаградено и морално, и финансово. В момента Никол е студентка във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет, а Димитър и Силвия – дипломанти в гимназията в Сливен, и тримата – едни от най-добрите в специалността си.

Директорът на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“, художникът Александър Дойчинов отбеляза, че изложбата „Плакатът остава“ се вписва чудесно в галерийния календар на галерия „Нова“. Той намира проекта на Димитровградската галерия за своевременен, с много добре намерена целева възрастова група и фокусиран предмет на въздействие.

… Когато разгледате изложбата, действително ще повярвате, че младите художници, създали художествен театрален плакат с оригинална идея, са истинските носители на очакването, че днешната комерсиализация на театралния плакат скоро ще отшуми и набързо спретнатите евтини художествени решения на театрални плакати ще останат в миналото.  – Изложбата носи надеждата, че образованите млади таланти ще защитят критериите на високия художествен вкус и театралният плакат отново ще се нареди между стойностните естетически елементи на театралното изкуство.

Щилияна ВАСИЛЕВА

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.