• Проект на Художествената галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград, гостува на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен. Изложбата се открива в 13 часа на на 12 януари  

Проектът „Плакатът остава“ на Художествената галерия  „Петко Чурчулиев” в  Димитровград гостува в Сливен, на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“. Той е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Дебюти”.

Изложбата от общо 36 плаката се открива на 12.01.2022 г. от 13 ч. в галерия  „Нова” при Националната художествена гимназия  „Димитър Добрович“ в Сливен. В нея участват и възпитаници от гимназията. Това са Силвия Иванова Иванова – ХI  клас, Никол Иванова Атанасова – ХII клас и Димитър Иванов Иванов – ХI клас.

Проектът „Плакатът остава” е възможност за 12 млади автори от специалността „Рекламна графика” в четирите средни художествени училища да разработят цялостен краен продукт – театрални плакати по три драматургични произведения в трите театъра: пиесата „Януари“ на Й. Радичков в Държавен куклен театър – Хасково, „Приключение с маймунка“ от Ева Кьосовска на Куклен театър – Пловдив  и  пиесата „АПАРТ“ на столичния театър „Азарян“ – НДК . Същностната задача за младите автори в проекта бе, под ръководството на своите  преподаватели, да създадат варианти на сценични плакати по трите постановки при абсолютната свобода на избор в техниката и визуалното изразяване.

Партньори на димитровградската галерия  по проекта са НГПИ „Св. Лука“ – София; НХГ „Ц. Лавренов“ – Пловдив; НХГ „Д. Добрович“ – Сливен; НГПИД „Акад. Д. Узунов“ – Казанлък; Театър „Азарян” – НДК  София; Държавен куклен театър – Пловдив и ДКТ „Иван Димов“ – Хасково.

Експонирането на изложбата е част от цикъл  от 8 изложби, които се реализират в галерията до края на месец май  2022 година.

В рамките на проекта е  издаден  каталог със създадените 36 плаката,  информация за участниците и постигнатото по проекта.

Така всички 12 участници, трима от които от Националната художествена гимназия „Д. Добрович“,  ще станат автори на „най-плакатната“ галерия в България.

Снимки: В изложбата участват и възпитаници на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен. Това са Силвия Иванова Иванова – ХI  клас, Никол Иванова Атанасова – ХII клас и Димитър Иванов Иванов – ХI клас.

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.