• Коледно-новогодишно обръщение към публиката от Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен

Уважаеми зрители, приятели и почитатели на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен,

Екипът на театъра ви честити Коледните и Новогодишните празници с пожелания за много здраве, радост и повече щастливи срещи с изкуството през идващата 2022 година. Нека да има повече празнични срещи на театъра с неговата публика. И на неговата публика – с театъра. Защото без изкуството светът ще бъде мрачен и бездушен.

Театърът и неговият homo ludens винаги са имали за цел да докоснат най-тънките струни на човешката душа и да събудят в нея емоция и жажда за духовен растеж. Преди повече от 100 години, един просветен кандидат за кмет се обърнал към избирателите си така: „Ако ме изберете за кмет, първо ще построя театър.“  – Избрали го. Не е странно. Защото Театърът е културата, която влива живителна енергия в битието на нацията.

Сн.: Старата театрална завеса „Песента на музите събужда човешката душа“

Днес времето наруши непривично ритъма на театралните празници, поднесе ни неочаквани предизвикателства, постави ни пред сериозни изпитания. Въпреки последните две пандемични години, противоепидемичните забрани, които циклично затваряха и отваряха театралните сцени, стараехме се, доколкото беше възможно, да не пресъхват театралните събития, в които завесата се вдига, публиката притаява дъх и магията на театъра я повежда в други по-добри и справедливи светове. Театърът е не просто изкуство, той е мъдрец, философ и мечтател. Той е социална трибуна, която ни разказва истории за повече доброта, духовна сила и човечност.

Въпреки обществената и финансова стагнация, сливенският театър успя да предложи на публиката, макар и по-ограничен брой, но качествени представления на трупата с млади и талантливи български режисьори. Добре е, че сливенската трупа не се поддаде на изкушението да заработи на пазарен принцип с лесносмилаеми комедии и учебникарски драми и не престана да търси измеренията на високото изкуство, което пробужда ума, повишава образоваността, засилва емоционалната интелигентност, отключва креативността и събира хората, за да ги зареди с положителна енергия.

Поздравления и поклон пред вас, скъпи зрители, които сте с нас и ни подкрепяте силно в трудното за изкуството време. Новогодишното си обръщение ще завършим със старинното испанско възвание към публиката: „О, великодушна публико!/ Прости ни,/ако не сме били/достатъчно съвършени…“ Перефразирано по-нататък: И  запомни ни, защото ние без теб не можем да съществуваме.

Честита Коледа и весела Нова година!

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.