• За почитателите на класическата музика на 16 декември Сливенският симфоничен оркестър направи светъл празник

Отдавна не бях виждала зала „Сливен“ така препълнена. За почитателите на класическата музика на 16 декември Сливенският симфоничен оркестър направи един радостен празник.

С концерта „Рождество е“ сливенските симфоници и новият им директор в лицето на Кремена Николова откриха сезона малко късно заради многобройните противоепидемични забрани за масови публични изяви, но много затрогващо и бляскаво заради желанието не само на сливенските музиканти, но най-вече на сливенската публика да присъства на музикални събития с високо качество.

Концертът беше предшестван от наздравица във фоайето на концертната зала, осигурена от  най-големия инвеститор в Сливен и Ямбол Едоардо Миролио.

Няколко артисти с особени заслуги имаше за тържеството: талантливата руска цигуларка Олга Артюгина, гост-диригентът Диан Чобанов и новият директор на оркестъра Кремена Николова. Те предложиха на публиката прецизно подбрана и изпълнена програма от произведения на двама забележителни романтици – Франц Шуберт и Пьотр Илич Чайковски.

Под диригентската палка на Диан Чобанов, оркестърът музицира звучно, стройно и убедително. Артистичен, пластичен и изразителен, той, със сливенските симфоници, преведе публиката през всички драматични теми и лирични нюанси, през цялата поетична дълбочина на известните музикални произведения – Шубертовата Симфония №8 и Концерта за цигулка и оркестър на Чайковски.

Звездата на вечерта беше младата цигуларка Олга Артюгина, която концертира за пръв път в България на сливенска сцена. Артюгина свири Чайковски концерта изящно, емоционално, технически безупречно, с красива звучност. И спечели заслужените овации на публиката, която искаше да я слуша още и още. Изкусната цигуларка отправи към новите си почитатели истински коледен поздрав, за да почувстват те празника от падащия сняг и руската тройка, която препуска през него…

Кремена Николова закри концерта от сцената с поздрав към публиката и благодарност за подкрепата на община Сливен. От въодушевлението след концерта усетих, че желанието за по-чести щастливи срещи с класни класически музиканти е взаимно.

Музикалното рождество на сливенските симфоници в тази декемврийска вечер остави светъл спомен и добра надежда.

Щилияна ВАСИЛЕВА

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.