• Шубертовата Осма симфония и Концерт за цигулка и оркестър на Чайковски в изпълнение на сливенските симфоници с двама очарователни гости – диригентът Диан Чобанов и младата руска цигуларка Олга Артюгина

Рождественският концерт и откриването на сезона на симфоничния оркестър на Сливен съвпаднаха тази година по ред причини, свързани с противоепидемичните мерки. Но музикантите и тяхното ръководство са щастливи да посрещнат като свои гости днес двама очарователни музиканти – диригентът Диан Чобанов и младата руска цигуларка Олга Артюгина. Това каза в навечерието на очаквания на 16 декември концерт новият директор на сливенските симфоници Кремена Николова.

Диан Чобанов – един от най-ценените в чужбина български диригенти е може би и най-пътуващият по световните концертни подиуми български диригент, със забележителна биография. Бил е диригент на камерния оркестър „Шонбрун“ във Виена, на Софийската филхармония, главен диригент на Държавната опера в Стара Загора, диригент в Хърватската национална опера и Хърватския камерен оркестър в Загреб. От 2013 г. е музикален директор на Държавната опера на Пловдив. Води майсторски клас по дирижиране в Университета на Южна Каролина, САЩ. От 9 години е гост професор в престижния East China Normal University в Шанхай, Китай. Бил е музикален директор на престижни фестивали в Германия, Австрия и участник в много фестивали у нас и в чужбина. Носител на престижни награди от международни конкурси в Загреб, Виена, Прага, Безансон и други. – „Чест е за мен, че именно маестро Диан Чобанов ще дирижира първия концерт на Симфоничния оркестър в Сливен под моето ръководство.“, каза Кремена Николова.

Гост-диригентът от своя страна заяви, че да участва в едно ново начало в биографията на Сливенския Симфоничен оркестър за него е голямо удоволствие. В лицето на новия ръководител на оркестъра той вижда мениджър от модерен тип, с натрупан вече опит в провеждането и организирането на културни събития, с усилия, оценени извън пределите на страната. Диан Чобанов поздрави Кремена Николова за куража да се заеме с апостолската задача да се бори за оцеляването на културните институции у нас. Защото, независимо от пандемията, българският музикант заслужава повече от това, което му се предлага, посочи музикалният директор на Пловдивската опера. И това много зависи от хората, които се ангажират да съхраняват и развиват българските културни институции, което се отнася и до общинския симфоничен оркестър на Сливен. „Ще помагам с идеи, с контакти и с каквото мога на сливенския оркестър, защото участвам в едно ново начало.“ – заяви маестро Чобанов.

Комплимент е за Сливен, че има такава културна институция и сливенските интелектуалци трябва да бъдат обединени в усилията си да запазят неговото съществуване в трудни условия. Маестро Чобанов напомни, че докато в комунистическите години да бъдеш музикант в такъв оркестър е било въпрос на престиж, преходът остави българската култура сиротна в ъгъла. Чобанов е оптимист за бъдещето, след като новото правителство планира увеличаване на бюджета за култура в държавата.

Оркестърът на Сливен в момента е много мотивиран, отбеляза диригентът, явно доволен от репетициите. Очакваната позитивна реакция от публиката на 16 декември ще бъде инсприрана и от изпълнението на прекрасната млада цигуларка Олга Артюгина, лауреат преди броени дни на един от най-престижните конкурси за цигулари в света – „Николо Паганини“ в Генуа, Италия.

Малко преди първата си репетиция с оркестъра, току-що пристигналата в Сливен Олга Артюгина каза, че за нея е удоволствие да участва в празничния концерт на сливенските симфоници. Тя успяла да пристигне в България въпреки трудностите в придвижването. Противоепидемичните ограничения и частични локдауни за артиста са неприятни. Наложило й се да остане повече в Швейцария, където завършва музикалното си образование. Музиката, според младата цигуларка, обича пространство – тя е универсален език за общуване, тя е езикът на душата и задачата на музикантите е да продължават да музицират, въпреки всичко. Концертът на Чайковски за цигулка и оркестър Артюгина е свирила на 11 декември в Санкт Петербург, на 16 декември ще го изпълни със сливенските симфоници в зала „Сливен“, а на 31 декември – отново пред публика в Петербург. Носителката на Младежката награда на Санкт Петербург, виртуозна цигуларка Олга Артюгина  е лауреат на много престижни награди.

За сливенските почитатели на класическата музика тя ще изпълни любимия Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор от Чайковски. Първото изпълнение на творбата е поверено на цигуларя Адолф Бродски, на когото композиторът и я посвещава. Премиерата на цигулковия концерт е на 4 декември 1881 във Виена, под палката на Ханс Рихтер.

Сливенската публика ще има удоволствието да чуе и една от най-известните симфонии на краля на изящната музика Франц  Шуберт – Симфония № 8 в си минор, която твърде незаслужено носи името „Недовършена“. Както повечето творби на Шуберт, така и създадената преди близо 200 години Симфония № 8 не е изпълнена приживе на композитора. Въпреки съвършената цялост на симфонията като музикално произведение, има опити тя да бъде довършена. Времето обаче доказва точността на Шубертовите решения, въпреки приписаното название „Недовършена“.

Билетите за „Рождество е!“ – коледния концерт на сливенския симфоничен оркестър, вече са разпродадени на 100 процента. – Което показва, че сливенската публика има нужда от своите симфоници.

Този концерт новото ръководство на оркестъра е замислило да бъде не просто концерт, а цялостно музикално събитие. С начало 18,30 часа и с наздравица за публиката.

От 16,30 часа в зала „Сливен“ ще работи мобилна лаборатория за тестване за Covid-19. Сертификат за ваксинация, преболедуване или негативен тест ще придружават входния билет – правилата са си правила и за спокойствието на всички, е добре да се спазват. За да се осветяват сливенските дни и вечери от качествени музикални и културни събития. И, както е казал Мечо Пух: Колкото повече – толкова повече. Сливенските културни институти да бъдат забелязани на национално ниво е амбицията на Кремена Николова.

                                                                                           Щилияна ВАСИЛЕВА

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.