• От коледната кухня, традиции и обичаи до коледните картички

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, в дните до 23 декември 2021 г., Регионална библиотека „Сава Доброплодни” предлага на своите читатели и на сливенските граждани разнообразна програма.

От 2 декември 2021 г., в централното фоайе на библиотеката е подредена художествено-документална изложба под наслов „Коледа – история, символи, обичаи и традиции”. С монографии, документални материали и репродукции, в изложбата е представена историята на празника Коледа, който е синоним на Рождество Христово. Показани са общите символи и специфичните коледни традиции в различните страни.

Специален раздел е посветен на обичаите и традициите на Коледния празник в България, на неговите символи и обредност, както и на вариантите на отпразнуването му в различните краища на страната. В изложбата са включени издания, посветени на българската коледна кухня. Специално място е отделено на традициите и обредите на Коледния празник в Сливенския край през миналия век, онагледени в спомените и произведенията на известни сливенски изследователи и писатели, както и от публикации в сливенските вестници. Представени са и характерните за празника ястия от региона.

Във времето на високите технологии и Интернет, традицията за изпращане на коледни картички все повече отмира, но въпреки тази тенденция, всяка година, в дните около Коледа и Нова година, по цял свят продължават да се изпращат милиони картички. Затова акцент в изложбата  е и представянето чрез дигитални копия на историята на коледните картички. Тя започва от първата коледна картичка от 1843 г. до образци от втората половина на XX век. В изложбата са включени са картички от Англия, Германия, Франция, САЩ, Канада, Русия и СССР, България и др. страни с характерни мотиви, сюжети и образи през различните периоди.

На 17 декември ще бъде открита и изложба на коледни картички от конкурса на библиотеката за коледна картичка и оригинално коледно пожелание. Конкурсът, озаглавен „Коледна магия’ 2021“ се организира за тринадесета година. На финала ще се проведе церемония за награждаване на отличените участници в двата му раздела. Ако времето позволява, програмата „Коледа в библиотеката” ще завърши същия ден с коледен концерт в двора на библиотеката, в който ще участват малки певци и танцьори от сливенските школи по изкуствата.

Поради ограниченията на противоепидемичнте мерки, тази година в програмата „Коледа в библиотеката” са включени и инициативи, насочени към отделния потребител. В обслужващите звена /Зали за свободен достъп, Детски отдел, Чуждоезиков център, отдел „Изкуство”/ на специално обособени витрини всеки ден се предлагат класически и съвременни романи за възрастни и деца на български и чужди езици, сборници със стихове и разкази, приказки и комикси за деца на коледна тематика. Предлага се и интересна колекция от игрални и анимационни филми, дискове с музикални произведения на коледна тематика, които могат да се заемат за домашно ползване.

Чрез богатата и разнообразна програма „Коледа в библиотеката”, екипът на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” иска да направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо – както за децата и тийнейджърите, така и за всички сливенци.

Достъпът до всички събития е свободен при спазване на всички противоепидемични мерки.

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.