• Делегация от молдовския град Твърдица, Тараклийски район посети сливенското кметство

Делегация от град Твърдица, Тараклийски район, Република Молдова, гостува в Сливен. Тя бе водена от кмета на града Георгий Попов и приета от кмета на Сливен Стефан Радев.

В град Твърдица преобладаващото население е българско – наследници на българите, преселили се от нашите земи преди повече от 200 години.

„Надявам се да останете с добри впечатления и нашата среща да роди нови идеи и общи инициативи между двата града, свързани от българския дух, общата ни култура и идентичност.“, каза в приветствието си към гостите сливенският градоначалник.

Бяха обсъдени възможности за насърчаване на взаимоотношенията между Сливен и Твърдица в социалната и културната сфера. От сливенския кмет гостите от молдовската Твърдица потърсиха съдействие по въпрос, свързан с предстоящото райониране в Молдова, което според тях ще предизвика заличаване на българската идентичност в следващите години. Те споделиха, че търсят подкрепа по този повод от всички български институции. По време на срещата бе засегната темата за Ковид пандемията и последиците от нея в различните отрасли на страните.

В срещата участва координаторът на бесарабските преселници в Република Молдова Николай Плагов, председателят на Постоянна комисия по европейска интеграция, международно сътрудничество и партньорски инициативи Иван Данчев, зам.-председателката на Общинския съвет в Сливен Веселина Тонева и агрофермери от Твърдица. Кметът Стефан Радев подари на гостите медна икона на закрилника на Сливен Свети Димитър, цветен албум със знакови за града ни места и календар с действащите църкви в община Сливен.

Договор за побратимяване между Сливен и Тараклия е подписан на 29 юни 2012 година в град Тараклия, Република Молдова. Населението на град Тараклия е около 15 000 души, като 78 % от тях са българи. Преобладаващо българско (над 65 %) е населението и в Тараклийския район, а в редица населени места като град Твърдица, селата Кайраклия, Валя Пержей и др. българите са над 90 % от жителите.

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.