• Поздравления за студентския празник от кмета и областния управител на Сливен. Повече за историята на студентския празник у нас и празниците на студентите по света

Днес, макар отвсякъде да се чува тържественото „Gaudeamus” (пиянска песничка на немски студенти от 13-век), на тази дата празнуват само българските студенти.

Защо студентският празник в България се чества на 8-ми декември?

На 8-ми декември по стар стил се е отбелязвала паметта на Светите седмочисленици, един от които е и патронът на най-старото и най-голямо наше висше учебно заведение – Свети Климент Охридски.

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото Висше училище в България да има „по-особен, свой празник“. На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св. Климент Охридски – 25 ноември (8 декември – нов стил), за свой празник.

За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище „Славянска беседа“ в София. През 1905 г. в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет „Св. Климент Охридски“, за пръв път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.

От 1916 г., в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България, годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше училище в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември. Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември – денят на патрона на университета – Св. Климент – архиепископ Охридски.

А 8 декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.

Макар че едва през 1994 г. този ден е обявен за официален празник, той винаги се е празнувал неформално от студентите.

***

И въпреки несекващото желание за веселие на младата академична общност, повечето студентски празници по света отбелязват трагични събития, свързани с бунтове, протести и репресии срещу студентите.

17 ноември, Международен студентски празник. На тази дата през 1939 г., нацистите арестуват и разстрелват в Прага лидерите на чешкия Съюз на студентите. Много преподаватели и студенти от Карловия университет са изпратени в концлагери. В памет на жертвите 2 години по-късно на Международната младежка среща в Лондон се взема решение да се чества Световният ден на студентите на 17 ноември.

Къде празнуват на друга дата?

Освен българите свой национален празник имат и студентите от:

Бразилия (Dia do Estudante): 11 август, в чест на основаването на първите курсове по юридически науки в страната на 11 август 1827 г.

Иран (Ден на студентите – ‏روز دانشجو‎): 7 декември. На тази дата през 1953 г. са убити трима студенти от Факултета по инженерство в Техеранския университет, след като полицейски сили откриват стрелба срещу протестиращи срещу възобновяването на отношенията на Иран с Великобритания и посещението на Никсън в Иран, след преврата от 1953.

Португалия (Dia do Estudante): 24 март – Този ден е избран в памет на студентските бунтове от 1962 г.

Украйна и Русия (День студента): 25 януари. Тогава в Украйна и Русия чества и прочутият Татянин ден, посветен на дъщерята на известен римлянин, която тайно приела християнството. Татяна била екзекутирана на 25 януари 226 г., защото отказала да се върне към езичеството. Именно на Татянин ден през 1755 г. императрица Елисавета, по молба на граф Шувалов, подписва указ за основаването на Московския университет. Оттогава света Татяна се смята за покровителка на учещите във ВУЗ. А от втората половина на XIX век 25 януари става неофициален студентски празник в Украйна и в Русия.

Гърция: 7 ноември – Този ден е свързан със студентските протести през 1973 г. По неофициална информация, тогава стотици студенти са били арестувани, повече от хиляда младежи – ранени, имало е и убити. Пострадалите са провъзгласени за мъченици.

Финландия: 1 май. Във Финландия студентският празник, наречен Ваппу, се отбелязва на 1 май. В този ден абитуриентите получават студентска фуражка, символизираща прехода към живота на възрастните.

САЩ: февруари. В CАЩ едни от най-веселите и мащабни чествания може да се наблюдават в Харвардския университет през февруари. Тогава студентите организират театрални празненства, наречени Hasty Pudding. Така се казва ястието, което традиционно се носело на събранията на студентския клуб от 1795 г. Празникът минава като карнавален парад на представители на силния пол, които изпълняват и мъжки, и женски роли. Обичаят датира от времето, когато привилегията да следват в Харвард е била изключително на момчетата.

Но датата 8-ми декември е свързана по особен начин с международния академичен живот.

На 8 декември 1920 г. Университетът Кеймбридж отказва да приема жени студенти. Това е началото на миналия век, време, когато се развиват нови социални идеи – феминизация и еманципация. Съветът на Оксфордския университет взема решение, според което образование в университета могат да получават и жени. Първите студентки се появяват в същата година. Вечният му съперник – Университетът в Кеймбридж, на 8 декември отхвърля предложението за допускане на жени като пълноправни студенти. И въпреки натиска на общественото мнение, в Кеймбридж жените имат възможност да слушат лекции като пълноправни членове едва през 1947 г. Дори и в момента там има 3 колежа, в които все още не се допускат жени.

/Информация от публикации в печата/

Кметът Стефан Радев поздравява студентите по случай 8 декември

Скъпи студенти,

За мен е удоволствие да ви поздравя по случай 8 декември – празник на българските студенти!

Образованието и науката са богатство и необятни по своята същност и само вие избирате колко да вземете. Дерзайте, развивайте се смело, бъдете упорити и отговорни! Вие сте хората, които променят света!

Бъдете усърдни и целеустремени и знайте, че вашите усилия сега, ще се възнаградят след време.

Пожелавам ви здраве, енергия, воля за развитие и успешно дипломиране!

Честит празник на всички студенти!

Областният управител Минчо Афузов поздравява студентите за празника им

„Сливен е сред градовете, в които всяка есен звучи студентският химн. За нас това е привилегия, защото младите хора, които се обучават във Филиала и колежа към Техническия университет – София и Филиала към Медицинския университет – Варна, са посветени на знанието. Те придобиват компетентности, значими за важни професионални сфери от обществения живот.“, каза Афузов. Той пожела на студентите крепко здраве, вдъхновение в полето на науката  и много щастливи мигове. „Всеки, който е прекрачвал прага на висше училище, знае, че студентските години са незабравими! Те възпитават ценности и създават приятелства за цял живот.“, каза още областният управител.

Минчо Афузов се обърна със специална благодарност към зам.-ректора на ТУ-София за филиала и колежа в Сливен проф. д.т.н. Станимир Карапетков и на директора на филиала към МУ – Варна проф. Иван Александров за това, че авторитетните преподаватели, които обучават сливенските студенти, пазят духа на академизма жив. В необичайна и сложна епидемична обстановка, двете висши учебни заведения успяха да организират учебния процес така, че студентите да получат необходимата подготовка.

 „Поздравявам с празника и нашите млади хора от Сливен, които се обучават в други университети в страната и чужбина. Успехите им са наша радост и гордост.“, заяви още областният управител.

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.