• Мъжете и жените, които празнуват в Сливен, са над 3000. Поздравление на кмета Стефан Радев за Никулден

Никулден е един от важните православни празници, посветен на свети Николай Мирликийски, наричан още Чудотворец. В българската православна традиция празникът е наричан Никулден. Свети Николай е покровител на моряците, рибарите, морските специалисти, пътешествениците, банките и банкерите. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. Традиция е на този ден на трапезата да има риба, най-често шаран.

На Св. Никола се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Св. Никола е роден в гр. Патара. Според преданията, той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и досега. Те се съхраняват в специално построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

Повече от 50 са българските православни храмове, кръстени на Св. Никола.  Никулден е храмов празник и на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Сливен – кв. Клуцохор. Църква е строена през 1834 година върху основите на стара църква. Представлява трикорабна псевдобазилика, градежът е масивен, дървеният парапет – вълнообразен. Освен богатата дърворезба в средата на свода на централния кораб има запазена част от първоначалния стенопис, представляваща „Вседържателя“ в медальон от други религиозни сцени.

В католическите страни, на този ден вечерта, на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др. На празника, за да уважат именника в дома му, идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени предварително. Около 200 000 души са именниците в страната през 2020 година.

Мъжете с името Николай в община Сливен са 1924, като в областния град са регистрирани 1574. Името Никола носят общо 582 мъже. От тях 444 живеят в Сливен. 192 са жените в Сливен с името Николина, а тези, които живеят в малките населени места са 55. Николинка е името на 182 жени, 134 от тях са с адресна регистрация в Сливен. В община Сливен името Николета носят 144 дами, 115 от тях живеят в областния град. Нина е името на 172 жени в Сливен, в населените места това име носят 29 жени. Мъжете с името Нено са 48, от тях в Сливен живеят 20. Името Ненко носят 17 мъже, а представителките на нежния пол с името Ненка са 29. Днес имен ден имат и мъжете с името Кольо, които са 277, като в Сливен са регистрирани 139. Дамите, носещи името Никол, са 228, 211 от тях живеят в Сливен. Нико е името на 14 представители на мъжкия пол.

„Днес честваме Деня на Свети Николай Чудотворец – покровител на моряците и рибарите, морските специалисти, банките и банкерите. – се казва в поздравлението на кмета на Сливен Стефан Радев по случай Никулден. – Светецът е почитан още от древни времена. Днес ние продължаваме традицията, за да остане такъв и за идните поколения. И тази година посрещаме празника в нелека обстановка. Годината беше трудна и изпълнена с редица предизвикателства. Вярвам, че точно те ни накараха да осмислим значимостта на нашето настояще и бъдеще, направиха ни по-силни, обединиха ни. На всички наши съграждани и празнуващите днес, пожелавам Свети Николай Чудотворец да закриля вас и семействата ви и нека изпълни домовете ви със здраве, уют и топлина!

Честит празник!“

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.