• 507 проверки за спазване на мерките приключиха с 65 акта и 4 предупредителни протокола. Повече новозаболели и излекувани от Covid-19 и в община Сливен за изминалата седмица

Заболеваемостта в област Сливен нарасна до 334 на 100 000 души население и вече е над средната за страната от 284 на 100 000 души.

Новодиагностицираните лица през изминалата седмица са 313 души, на средна възраст 51,9 години. От РЗИ съобщиха, че сред тях са двама лекари, двама медицински фелдшери и трима учители.

Регистрирано е огнище на COVID-19 в частно социално заведение, заболели са седем потребители и трима души от персонала. Изследвани са всички домуващи и служители, от РЗИ са дадени предписания.

191 пациенти са излекувани в периода от 6 до 12 септември. Починали са 19 пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

През миналата седмица са приложени 1 279 дози ваксини. С тях общият брой на поставените ваксинационни дози възлиза на 47 279.

Към момента активните случаи на заболяването са 703. От тях 426 заболели са от община Сливен, 216 – от община Нова Загора. В общините Котел и Твърдица диагностицираните жители са 33 и 28. Под домашна карантина  са 993 души, като близо 48 на сто от тях са болни в домашна изолация, чието лечение се осъществява от лични лекари. Останалите карантинирани са пристигнали от рискови зони, по-малка част са карантинирани като контактни на заразено лице /виж – графиката/.

От областния кризисен щаб и община Сливен призовават гражданите да спазват противоепидемичните мерки – носенето на предпазни маски в закрити площи, физическата дистанция, редовната дезинфекция.

Повече новозаболели и излекувани от Covid-19 в община Сливен за изминалата седмица

180 са новозаболелите от Covid-19 в община Сливен сочат данните за изминалата седмица. Броят на излекуваните е 105, починали са 15 души. Активните случаи към момента са 427.

Справката от предходната седмица, от 30 август до 5 септември, отчита, че за периода тогава новозаболелите са били 172, а активните случаи – 367.

От началото на епидемията в общината са регистрирани общо 8 623 заболели, излекуваните са 7 729, битката с болестта са изгубили 467 души.

За 14 дни заболелите в общината са 278 на 100 000 души.

… Имунизациите продължават. Ваксини се поставят, както от личните лекари, така и в разкритите ваксинационни пунктове, които работят и през почивните дни за удобство на желаещите.  До момента няма открито лекарство срещу COVID-19. Единственият начин да се предпазим от заболяването, да предпазим децата, родителите, близките и колегите си е ваксинирането, припомнят от областния кризисен щаб.

 

… … …

От 6 до 12 септември включително, са извършени 507 проверки за спазване на противоепидемичните мерки на територията на Сливенска област, съобщиха от областната администрация. 19 от проверките са извършени от съвместни екипи на РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ, ДИТ, представители на областната и общинската администрация в Сливен.

Посетени са 63 заведения за обществено хранене и кафенета. Проверките в търговски обекти са 218, като повечето от тях са извършени от служители на Районните управления на МВР.  Над 140 проверки са в обществения транспорт и в предприятия, едно лечебно заведение е посетено по сигнал за струпване на хора.  Предупредителни протоколи са издадени на управителите на две заведения за обществено хранене и на водачите на два автобуса. Съставени са 65 акта за административни нарушения, предимно за неносене на предпазни маски за лице в закрити площи, в обществения транспорт, на автогарата и други обекти.

Засиленият контрол бе въведен с решение на Областния кризисен щаб заради усложнената епидемична обстановка и увеличаващата се заболеваемост от COVID-19.  Спазването на противоепидемичните мерки цели да се ограничи разпространението на заразата. При посещенията на екипите се дават разяснения и се оказва съдействие на управители и собственици на обществени обекти в прилагането на мерките.

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.