• Избрани творби от фонда на Старозагорската художествена галерия от 2004 – 2020 г. Вернисаж: 17 септември 2021 г., 16:00 – 18:30 часа, зала „Сирак Скитник“

Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, което се провежда в Стара Загора, е конкурс за съвременна живопис. Началото му е поставено през 2004 година. Досега са осъществени 5 издания на конкурса.

Организираната експозиция в зала „Сирак Скитник“ ще включва избрани произведения на съвременни  европейски художници, участвали в квадриналето, които в момента са част от фонда на Художествената галерия в Стара Загора.

… Хилядолетното присъствие на народите на кръстопътя на Балканите има много цивилизационни измерения. Тези народи са пренасяли през времето своите митове и легенди, в които се преплитат техните болки и вярвания, страдания и мечти, въображение и страсти. Различни и често пъти удивително близки, те носят духа на човека, племето, общността, етноса, народа, нацията… Пресъздаването им векове наред е свързано и с творчеството на художниците. На мястото им в изкуството на нашите съвременници е посветено Балканското квадринале “Митовете и легендите на моя народ”. Поканата за участие в него е  адресирана към всички балкански художници, които търсят видимия образ на митовете на своя народ…

Изложбата в зала „Сирак Скитник“ в Сливен няма да бъде придружена от официално откриване на 17 септември, а от вернисаж от 16 до 18,30 часа, поради въведените противоепидемични мерки на територията на Сливенска област.

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.