• Ще бъдат обследвани 113 язовира, между тях „Асеновец“ над Сливен, който е за питейна вода и „Жребчево“, който е за напояване

Междуведомствена комисия, назначена от областния управител Мнчо Афузов, ще проверява състоянието на язовирите в Сливенска област. Ще бъдат обследвани 113 язовира, между тях „Асеновец“ над Сливен, който е за питейна вода и „Жребчево“, която е за напояване. Целта е да се установи техническото състояние на всеки язовир, както и да се отстранят нередностите по него, за да се гарантира безопасната му експлоатация.

В състава на Междуведомствената комисия влизат представители на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, „Басейнова дирекция“, Държавната агенция „Метрологичен и технически надзор“, Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири, на областната администрация и общините. След като проверяващите извършат огледите по места и техническата документация на язовирите, пир необходимост на собствениците на водоемите ще бъдат издадени предписания. Контролът за изпълнението на предписанията в необходимия срок, е възложен на Държавната агенция „Метрологичен и технически надзор“.

По данни на областната администрация, в последните дни комисията е обходила и проверила всичките 18 язовира в община Сливен.  11 от тях са общинска собственост, а останалите 7 общината е дарила на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Комисията е проверила и всичките 6 язовира общинска собственост в община Котел.

Проверките на язовирите в Сливенска област продължават. Идната седмица ще бъдат обходени и проверено състоянието и на 10-те язовира в община Твърдица. Последните огледи и проверки ще бъдат в община Нова Загора, на чиято територия се намира най-големият брой язовири – – останалите 79.

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.