• Абсурдните и комични ситуации от пиесата „Паническа опера“ звучат твърде сериозно и адекватно на днешния ден /режисьорът Петър Денчев/. Премиера на Сливенския драматичен театър – на 13 септември

За първи път в България Сливенският драматичен театър поставя текст на Алехандро Ходоровски. Това е пиесата „Паническа опера“. Тя ще оживее за публиката в прочита на талантливия млад режисьор и писател Петър Денчев. Премиерата е на 13 септември.

Кой е Алехандро Ходоровски?

Той е световно известен ексцентричен артист, повече известен като режисьор на култовите филми „Фандо и Лис“, „Къртицата“, „Свещената планина“, „Свята кръв“, „Крадецът на дъги“. Но Алехандро Ходоровски е още писател, поет, драматург, фантаст, авангардист, сюрреалист, психотерапевт и последовател на енигматичния швейцарски психолог Карл Гюстав Юнг – близък сътрудник на Зигмунд Фройд, поклоник още на източните религии и философии, окултист,  спиритуалист, изучавал с години магическите рефлексии на картите ТАРО. Елементи от цирковото изкуство присъстват навсякъде в творчеството му. Роден е в размирното семейство на цирков артист и оперна певица в малко селце в Чили. Мир и любов не са думи, познати в детския му свят. Рано напуска семейството си, по произход украински евреи и заминава за Париж, където с клоунада и пантомима става част от театралната общност, работи като мим с Марсел Марсо, по-късно „Бийтълс“ стават негови продуценти, а още по-късно, заедно с художника Мьобиус, прави комиксовата адаптация на прочутия „Дюн“.

През 1957 г. режисира първия си късометражен филм по новела на Томас Ман, а в началото на 60-те става част от мексиканските анархисти и създател на движението Panic Movement. В това време там той изгражда своя неподражаем стил, за който определения трудно могат да се намерят. На кинофестивала в Ситджес през 2006 г. получава награда за цялостно творчество.

В последните години прави фурор със сюрреалистичната си автобиографична книга „Танцът на реалността“, която е единствената, преведена и у нас. В Мексико твори 20 години и смята, че лично е променил неговото изкуство. На Панаира на книгата в Гуадалахара при него се стичат 3000 кандидати за автограф на книгата му, а той скромно коментира: „ ами … нали съм мит.“ Екранната версия на коронната сюрреалистична творба на Ходоровски, режисирана от самия него, е представена за първи път на Международния филмов фестивал в Кан през 2013 г. Вестник „Гардиън“ я определя като „спиращ дъха спектакъл“, съизмерим с творчеството на Фелини и Кустурица“.

В документалния филм за култовия кинорежисьор и визионер Алехандро Ходоровски и неговия неосъществен амбициозен проект за екранизация на известната научнофантастична творба на Франк Хърбърт „Дюн“ („Дюн на Ходоровски“), той споделя част от идеите си. Една от тях, която бележи творчеството му: „Къде е смисълът на живота? Смисълът е в това, да си създадеш душа.“ – Смятан за твърде екстравагантен и труден за разбиране, Ходоровски винаги си остава едно голямо дете. Филмите му са низ от вълшебства и дълбока философия, сглобена от реалности и фантазии. Те са част от ексцентричната Ходоровска система, която съществува на ръба на здравия разум – и представлява не толкова история, колкото подсъзнателно преживяване.

През последните шест десетилетия ще открием Ходоровски в най-различни ключови места и амплоата – винаги в пейзажа на експерименталното изкуство и едновременно извисен над него. Смятан за създател на психомагията, той излага своите разбирания в новия си филм Psychomagic, A Healing Art – „Психомагия. Изцелително изкуство“. В него той представя своята концепция за изцеление, използвайки изпълнителското изкуство като средство за противодействие на дълбокото психическо страдание. Ходоровски създава терапевтична техника, при която чрез символично магическо действие се разблокират емоционални и психологически проблеми. В нея той смесва психология, психоанализа, мистицизъм, източни философии, шаманизъм, изкуство, театър, пантомима, йога и чакри, китайска медицина, Кабала, смехотерапия…

Зад всеки негов проект стои дългогодишен труд, отдаденост и посветеност. На 74 години открива жената на живота си. На 92 години живеещият в Париж чилийски писател, режисьор, актьор, театрален постановчик и психотерапевт Алехандро Ходоровски е смятан за един от големите и най-ексцентрични артисти в света. Част от своята философия той събира в изречението: „Човекът е орел, който трябва да се научи да лети с клетката, в която е поставен.“

                                  

***

За Петър Денчев и театралният екип, който работи над постановката „Паническа опера“ на Ходоровски, тази работа е не просто предизвикателство, а удоволствие. „Отдавна не ми се е случвало да попадна на текст, с който така свободно да се забавлявам, за мен да бъде предизвикателно да измислям, да се радвам на хрумки и поради това аз много отдавна исках да се концентрирам върху него. Първо прочетох пиесата на френски и след това я преведоха специално за нас от испански.“ – казва режисьорът.

Резките контрасти, върху които са изградени 24-те миниатюри на Паническата опера, са едновременно и абсурдни, и смешни, и социални, защото благодарение на тях се изгражда една цялостна картина на объркаността на света, в който живеем и тази обърканост се отразява печално върху личния ни живот. Както отбелязва режисьорът, „още в първата сцена се казва, че всеки един от героите, понеже е изгубил паметта си, спокойно може да намери  своите начини за полудяване…“  С театралния език на иронията, пародията и гротеската, текстът на „Паническа опера“ на Ходоровски звучи много сериозно и адекватно на днешния ден. Защо е така, премиерната публика ще разбере на 13 септември.

                                               Щилияна Василева

                    (По материали и публикации за Ходоровски)

Б.А. Повече подробности за пиесата и нейния прочит на сливенска сцена можете да прочетете в интервюто с режисьора на спектакъла Петър Денчев, публикувано в сайта за общество и култура „Ирида Сливен“ на 31.08.2021 г., под заглавие „Сливенският театър поставя за пръв път в България Алехандро Ходоровски“.

 

 

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.