• От „Карузо“ до „О, соле мио“, цели два часа – популярни италиански арии и канцонети под Сините камъни

В последния ден на август, концертът на четиримата италиански тенори с Врачанската симфониета на сцената на античната крепост „Туида“ край Сливен отдаде чест на няколко големи оперни изпълнители. Той бе заявен като поклон пред тримата велики тенори Павароти, Карерас и Доминго. По-късно, в сърцето на програмата, диригентът на симфоничния оркестър Христо Павлов обяви специално оркестрово изпълнение в памет на голямата гордост на Сливен – тенорът Камен Чанев.

Като че ли нарочно концертът се състоя и в точното време. В часовете, когато софийската публика имаше удоволствието да слуша великолепните гласове на Соня Йончева и Пласидо Доминго пред катедралата „Св. Александър Невски“, сливенските почитатели на класическото оперно изкуство се изкачиха на крепостта „Туида“, за да чуят четирима млади и талантливи италиански тенори. Много публика, много аплаузи, много положителна енергия течеше през цялото време от сцената и се връщаше от възторжените почитатели обратно към нея. Диригентът на Врачанската симфониета Христо Павлов беше неуморният и забавен водещ на концертната програма, изнесена пред препълненото с хора внушително пространство около сцената.

…Стори ми се почерняло от хора, насядали по столовете на отстояние в радиус от 1,5 метра, съгласно противоепидемичните разпореждания. Пак по тази причина, продадените 350 билета бяха едва 50 процента от възможните при нормални обстоятелства. И въпреки че билетите бяха ограничени, емоцията от музикалното събитие беше пълна…

Четиримата тенори, пристигнали от Италия, показаха различни артистични индивидуалности в общия тон на очарователното надпяване в известни оперни арии и дуети от Пучини, Доницети, Верди и прочути по целия свят италиански и неаполитански канцонети. Имената им, вече доволно известни, може би тепърва ще се прочуят колкото песните им по света – Алесандро Д’Акриса, Фредерико Серра, Фредерико Паризи, Джовани Мария Палмия.

Преобладаващата част от програмата на четиримата гласовити млади певци бе от репертоара на тримата световноизвестни титани на теноровото изкуство Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти. Започнаха с „Карузо“, градираха музикалното вълнение последователно с „Несун дорма“, „Гранада“, „Воларе“, „Торна а Суриенто“, „Ла донна е мобиле“, те завършиха вечерта с няколко биса и прекрасни изпълнения на „Мама“ и „О, соле мио“. Предизвикана от диригента и тенорите, публиката пя с тях в няколко познати песни.

Предизвикани отново от диригента, тенорите от Италия показаха добър талант и в музикалното шоу, разбира се, доколкото могат да си го позволят едни класици.

Тенорите бяха научили няколко български думи, най-обикнати от които бяха „Добре“, „Сливен“ и „Благодаря“, но на сцената в движение научиха нови – и показаха, че за тях българският никак не е труден. Трудно се разделиха обаче с публиката. Тя аплодираше нестихващо тях и искаше още и още, те аплодираха нея и се връщаха отново и отново за няколко биса. След много снимки за спомен и постконцертни сърдечни поздравления, … един Фредерико бил така запленен от публиката, че изявил желание да емигрира … на „Туида“.

Щилияна ВАСИЛЕВА

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.