• Вирусът днес засяга повече лица на по-млада възраст, включително и деца, в сравнение с  предходни периоди на епидемията, смятат от РЗИ. Актуални данни за епидемичната обстановка в Сливенска област

Извънредно заседание на Областния кризисен щаб свика областният управител Минчо Афузов във връзка с усложняващата се епидемична обстановка и тенденциите за увеличаване на заболеваемостта, съобщиха от областната администрация.

За да се ограничи риска от разпространение на коронавируса, щабът препоръчва на работодателите  да въведат ежедневен филтър на входа на работното място,  да организират по възможност работния процес при спазване на физическа дистанция,  да контролират носенето на защитни предпазни маски в закрити производствени и търговски площи. РЗИ разполага с всички видове ваксини и е в готовност да осигури мобилни екипи, които при наличие на желаещи да извършат имунизация на място.

По препоръка на щаба, общините ще въведат отново противоепидемичните мерки за еднопосочно движение на потока от клиенти при спазване на дистанция и носенето на предпазни маски при посещение на пазарите. Временно се преустановява дейността на битаците в областта, както и провеждането на масови обществени събития, чествания, празници, фестивали и други, за да се избегне струпването на хора.

По молба на ръководството на областната МБАЛ  „Д-р Иван Селимински“, която е единствената болница с детско отделение в Сливенска област, педиатри-специалисти от извънболничната помощ ще бъдат включени в лечението на пациентите в детското отделение. Това се налага, тъй като към момента отделението разполага с трима лекари-специалисти. От друга страна, епидемичната картина показва, че се увеличава броят на децата с COVID-19 в сравнение с предходни периоди. По данни на РЗИ, през август положителни за коронавирусни инфекции са били 36 деца на възраст от 0 до 18 години.

Повечето от тези мерки не са ни непознати. Част от хората ги спазват и сега. Носенето на маски на закрити места, физическата дистанция и редовната дезинфекция са грижа и отговорност към здравето на най-близките ни – децата, родителите, приятелите, колегите. Вярвам, че можем да си помогнем и благодаря на гражданите за разбирането.“, каза областният управител и председател на щаба Минчо Афузов.

Актуалните данни за епидемичната обстановка са от областния кризисен щаб

Епидемичната обстановка в Сливенска област

Актуалната статистика показва, че към 31 август положителни за COVID-19 са 447 жители на областта, като 275 от тях са в община Сливен, 141 – в община Нова Загора, останалите са в общините Котел и Твърдица.

826 души са под карантина –  близо 500 от тях са пристигнали от рискови зони или са били контактни на заразени, а останалите са изолирани в домашни условия за провеждане на лечението им.

Само вчера, 30 август, новодиагностицирани са 51 пациенти.

Анализът на  ОД на МВР, която е ангажирана с контрола на карантинираните лица и спазването на мерките, показва, че през последните 14 дни заболеваемостта в Сливенска област е нараснала от 236 на 276 души на 100 000 души население. Наблюденията на експертите от РЗИ са, че вирусът засяга повече лица на по-млада възраст, включително и деца,  в сравнение с  предходни периоди на епидемията. Наблюдава се тенденция за увеличаване на пациентите между 40 и 55 години, при които заболяването протича тежко. Има случаи, които, за съжаление, са с летален изход.

Жителите на Сливенска област, които са преболедували или са ваксинирани и имат защита от заболяването, възлизат на близо 30 000 души. Те представляват 15 процента от цялото население на областта.

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.