• Две премиери и гостуване на международен театрален фестивал в Пловдив предстоят през септември

Три значими театрални събития присъстват в афиша на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ през септември: две премиери за новия сезон и участие в програмата на престижен международен театрален форум – фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. И трите са достатъчно амбициозни и представителни, за да продължат да повдигат реномето на театъра. В същото време, и трите са достатъчно любопитни, за да ангажират вниманието на публиката.

В 25-тото юбилейно издание на „Сцена на кръстопът“ Сливенският театър ще представи топ постановката си от миналия сезон „В полите на Витоша“ на 15 септември. Тя е селектирана за участие в международния фестивал като едно от най-добрите представления от програмите на всички театри в България.

Режисьор на представлението „В полите на Витоша“ е най-награждавания в последно време млад български режисьор Стайко Мурджев. Младият и вдъхновен актьорски екип се справя блестящо с високото професионално изпитание, зададено от режисьора. Иван Николов, Мария Панайотова, Ивайло Гандев, Августин Демерджиев, Димитър Марков и Вяра Начева са привързани към представлението професионално и емоционално. Към хармоничната екипна работа на сливенската трупа се вписват звездните гости Бойка Велкова и Христо Мутафчиев.

Минималистичното, в едър щрих, визуално решение на Петя Боюкова и силната звукова образност на композитора Петър Дундаков допълват изисканата естетика и впечатляваща мощ на режисьорското решение.

Спектакълът изключва  възможността зрителят да остане безразличен. Надяваме се той да получи признанието и на пловдивската фестивална публика.

Яворовата драма пожъна одобрението на театралната общност още при първите си срещи с публиката. Сливенската постановка „В полите на Витоша“ беше наречена „виртуозно театрално зрелище в Шекспиров мащаб“. Любовната драма, изведена разтърсващо и мощно, е прочетена в съвременен контекст. Свободата на личния избор е в центъра на режисьорския замисъл. Прочитът на Стайко Мурджев вплита в драматургичния текст мистичната лирика на поета на нощта и любовното страдание.

Участието в международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ е признание за високите художествени достойнства на спектакъла „В полите на Витоша“ на Сливенския театър. Вълнението на трупата е обяснимо – отдавна представление на Сливенския театър не е участвало в престижния Пловдивски театрален фестивал.

… И този сезон ръководството на театъра остава вярно на политиката си да търси интересни заглавия, които да се превръщат във високостойностни театрални събития. Изненадите за публиката започват с премиерата на 13 септември на спектакъла „Паническа опера“ от Александро Ходоровски.

Пиесата на екстравагантния, авангарден и сюрреалистичен  поет, писател, актьор, режисьор, мим, маг, философ и фантаст с прозвище Ходо Сливенският театър поставя за първи път в България. В момента авторът е на 92 години, живее в Париж и продължава да твори.

Името на родения в Чили в емигрантско семейство на украински евреи магьосник в изкуството шества триумфално по света десетилетия наред. Ексцентричният артист Ходоровски е режисьор на култовите филми „Къртицата“, „Свещената планина“ и „Света кръв“, автор на пантомими и на комикси, основател на „паническия театър“. И заедно с това – харизматичен маг, създател на психомагията и психогенеалогията, загадъчен визионер на нашето време. Предстоящото запознанство на българската публика с творчеството му отваря вълшебен прозорец към безкрайния свят на сценичното изкуство.

Режисьор на спектакъла е талантливият млад театрал и писател Петър Денчев, носител на специалната награда за изкуство на фондация „Стоян Камбарев“.

Едва на 35, Петър Денчев може да се похвали с издадени 4 белетристични книги и създадени над 20 спектакъла в столични и извънстолични театри.

В пресъздадените прелюбопитни ходоровски миниатюри на сцената, публиката ще види актьорите Августин Демерджиев, Димитър Марков, Ивайло Гандев, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска и гостите Станислав Кертиков и Йоана Буковска.

… В камерна зала „Слави Шкаров“ публиката от края на септември ще може да гледа класическа българска драматургия.

Втората премиера на Сливенския театър на 28 септември е пиесата „Лазарица“ на Йордан Радичков, моноспектакъл на актьора от Сливенския театър Димитър Марков, който е и режисьор на представлението.

Любопитна е очакваната съвременна интерпретация на иначе много поставяната Радичкова пиеса за Лазар, който всеки сезон остарява с десет години на кичестата круша със свраче гнездо и с емблема на орел върху ствола. Радичков е написал моноспектакъл за един артист и едно въображаемо куче. Сякаш този човек стои на някаква кула и в последните си минути на този свят си представя как животът е минал покрай него и през него. Какво ни казва той ще си припомним с моноспектакъла на Димитър Марков, който смело заявява присъствието си в афиша на театъра за новия сезон.

И така, Сливенският драматичен театър е в пълна готовност да влезе в новия сезон с две любопитни нови заглавия и едно запомнящо се представление на Международния театрален форум „Сцена на кръстопът“ в Пловдив.  Въпреки пандемичното време, екипът на театъра работи на пълни обороти. Да му пожелаем успех и достойно представяне в предстоящите творческите изяви.

Щилияна Василева

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.