• В министерския съвет обсъждат предложения, които удовлетворяват и двете страни – местните жители, които искат да запазят старата жп гара и отговорните фактори, които искат да построят нова

Старата жп гара на Нова Загора ще бъде обявена за паметник на културата от местно значение.  От Министерството на културата ще предприемат действия тя да бъде спасена от събаряне.

Това стана ясно след разговор на областния управител на Сливен Минчо Афузов  с най-отговорните фактори в министерствата на транспорта и на културата. Разговорът се е състоял след организираните протести срещу събарянето на старата жп гара на новозагорските граждани, водени от инициативен комитет. Още на 15.04.2021 от тяхно име е внeceнo зaявлeниe в Миниcтeрcтвoтo нa културaтa, с настояване cгрaдaтa да бъде декларирана кaтo пaмeтник нa културaтa oт мecтнo знaчeниe. Получените сигнали в областната администрация и в двете министерства са обсъдени с министъра на транспорта Георги Тодоров, министъра на културата проф. Велислав Минеков и техните заместници Нели Андреева и доц. д-р Пламен Славов.

„През последните две седмици поддържахме активна връзка с двете министерства и сме благодарни на министрите на транспорта и на културата и на техните екипи за адекватната и ефективна реакция. Разбира се, дотук нямаше да се стигне без настойчивостта на гражданите на Нова Загора, които настояват да бъде спасена старата сграда на гарата. Удовлетворени сме от направените стъпки за разрешаване на казуса в полза на обществения интерес.„, коментира областният управител на Сливен Минчо Афузов.

В министерския съвет са коментирани предложения, които да удовлетворяват и двете страни в спора – и местните жители, които искат да запазят старата жп гара, и отговорните транспортни фактори, чийто проект вече е в напреднала фаза.  За целта от Министерството на културата са поели ангажимент да направят необходимото над 100-годишната гара да бъде призната за паметник на културата от местно значение. А от Министерството на транспорта – да намерят най-подходящото архитектурно решение, което да интегрира новата сграда с историческата.

Проектът на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ за построяване на нов гаров комплекс в Нова Загора на стойност 3,6 млн. лева е по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Каква е накратко предисторията на конфликта?

Решението за разрушаването на старата жп гара на Нова Загора е взето около 2014 година. Мотивът е, че запазването и ремонтът на старата сграда са икономически неизгодни. И тъй като сградата на жп гарата е публична държавна собственост, дебат с обществеността няма. Това пише инициативният комитет в писмо до медиите, в което се съобщава, че в онлайн подписка срещу събарянето на старата гара са подписани над 1000 души. Според комитета, проектираните два варианта за нова жп гара са били представени на общинското ръководство през 2019 г. и изложени формално в малка зала в общината, но гражданите на Нова Загора не са били запознати с тях.

Историческите аргументи на новозагорци са неоспорими. Новозагорската жп гара е на почетната възраст от 103 години. Тя е една от първите гарови станции на следосвобожденска България, след опожаряването на старата по време на Руско-турската война. Новозагорската гара има интересна история, в която е намесено дори името на легендарния Стоил войвода.

В пространна справка по данни на Историческия музей, сайтът на община Нова Загора посочва, че Нова Загора се появява в железопътната карта на българските земи през 1874 г., с построяването на  участъка Симеоновград – Нова Загора. Тогава в града е изградена първата жп станция, на мястото на по-късния Ремонтен завод. В строителството на железопътното трасе и на жп станцията взема участие и местното население. Любопитна подробност е, че един от хората, работили на трасето, е Стоил Ив. Вучков – Стоил войвода.  Железницата е ползвана най-вече за превозване на зърно, по-малко – за хора. Но пътниците били превозвани в белгийски вагони по английски образец, наподобяващи пътнически каруци, осветени с козлово масло и отоплени с въглища. Втората любопитна подробност е, че железопътният транспорт в тогавашна България е бил ползван от хора на революционните комитети, подготвяли Априлското въстание. До Нова Загора, от Одрин и Цариград било доставяно оръжие. Жп станцията е напълно опожарена през Руско-турската война.

Строителството на втората жп гара на Нова Загора започва през 1912 година и завършва през 1918-та. От 1954 до 1959 година се прави реконструкция на сградата до вида, в който е запазена до днес. За това говори надписът на мозайката на входа на чакалнята.

Аргументите на „модернизаторите“ звучат така. Националната компания „Железопътна инфраструктура” започва процедурата по осъществяване на проект по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”, за обновяване на новозагорския гаров комплекс, преди малко повече от две години.  Идейният проект „Реконструкция на гаров комплекс Нова Загора” е представен на 15 януари 2019 година. Той предвижда ремонт, възстановяване и модернизация на съществуващата жп инфраструктура. Целта е гарантиране сигурността на пътниците и привеждане на гаровия комплекс в съответствие с европейските стандарти. С реализацията на проекта се предвижда да се подобри организацията на обслужването и да се създадат необходимите удобства и комфорт на пътниците.

… Може би всяка от двете страни е права за себе си… И всяка е непримирима с другата. Сега решението е от типа „и вълкът сит, и агнето цяло“. Инициативният комитет е информиран. Дали и кога ще се случат стъпките по осъществяването му, които явно ще се следят под лупа? – Очакваме новини от бъдещето: както за обявяването на новозагорската жп гара за паметник на културата от местно значение, така и за архитектурното решение, което ще обедини историческата сграда с новопостроената.

Щилияна ВАСИЛЕВА

Б.А. Снимките са от сайта на община Нова Загора и на Националната компания „Железопътна инфраструктура“

 

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.