• Сайтът „Ирида Сливен“ приключва проекта, подкрепен от НФК, с нов уеб дизайн, ново лого и акцент върху оперативната критика

В този ден приключва работата на сайта „Ирида Сливен“ по проекта за „Надграждане на жанровата и тематичната политика на нова онлайн медия за регионална култура“, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Критика“ на Национален фонд „Култура“. Спечеленият проект беше разработен по модул „Иновативни модели за оперативна критика“ и се изпълнява в продължение на 11 месеца, до 31.07. 2021 година. Основа за реализирането му бе създадената през 2019/2020 г. нова онлайн медия „Ирида Сливен.“

Като бенефициент по проекта аз, Щилияна Василева, собственик и администратор на сайта, изразявам голямата си благодарност към Национален фонд „Култура“ за доверието и подкрепата. Благодарение на нея, от края на септември 2021 година, сайтът „Ирида Сливен“ има нов и съвременен графичен и уеб дизайн, свой хостинг и уникален домейн. Изработването на новата графична концепция стъпи на основата на обновената тематична концепция на сайта.

Благодарение на тази подкрепа и заложените в проекта дейности, сайтът увеличи видимо броя на публикациите си с оперативна критика, посветени на театъра, музиката, литературата, изобразителното изкуство, както и на всички творчески прояви от сферата на културата. Така новата онлайн медия разшири жанровото разнообразие на публикуваните на своите страници материали и стана търсен партньор на хората и средите, занимаващи се с изкуство и култура.

Сайтът изпълни ангажимента си и за ориентацията на голяма част от публикуваните материали към темата за адаптирането на културните дейности към последствията от пандемията от Ковид 19, която неизбежно присъстваше. Но пандемията разглеждахме не само като препятствие за дейността на културните институти, а и като своеобразен стимул за търсене на нови пътища към публиката.

Проектът стартира на 1 септември 2020 година. През изминалите 11 месеца сайтът за култура не само публикува заложените в проекта 65 материала с оперативна критика. За това време „Ирида Сливен“ предложи на своите читатели около 240 материала за ярки събития от културния календар, за лица на изкуството и културата от днешния и миналия ден на Сливен.

Разширяване на читателската аудитория беше една от целите на проекта. От стартирането му до днес тя се увеличи почти двойно, съдейки от последователите на групата на сайта „Ирида Сливен Group“, които вече са над 2400 души. Сайтът разшири и географията на отразяваните събития извън Сливен, и в други градове, като Ямбол, Котел, Бургас и София, разказвайки за проявите там на творци и културни институти от Сливен или свързани със сливенския край.

Благодаря на партньорите на проекта в лицето на Драматичен театър „Стефан Киров“, Сливенският симфоничен оркестър, Представителството на СБХ и Дружеството на художниците, регионалната библиотека „Сава Доброплодни“, Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“, народното читалище „Зора“ и сдружение „Мати Болгария“. По време на реализацията на проекта, сайтът „Ирида Сливен“ засили партньорството си и с община Сливен и областната администрация в Сливен, за отразяването на събития от културния календар на Сливен и региона.

Тук е мястото да изразя сърдечна благодарност и към автора на новото лого на сайта „Ирида Сливен, художникът Веселин Дамянов-Вес. Младият и даровит график и живописец изработи графичен знак с брилянтно качество, който носи смисъла и идеите на тематичната политика на сайта. Новото лого читателите на сайта виждат и разпознават от месец май 2021 година.

Оттук нататък, сайтът за култура „Ирида Сливен“ ще затвърждава посоката, заложена в проекта, подкрепен от Национален фонд „Култура“. Повече и по-обективна оперативна критика, по-широка читателска аудитория и по-силни позиции в медийното пространство. Идеята е да се обогати аналитичното и оценъчното съдържание на медията, тя да създава високи естетически критерии за качеството на културната продукция и да провокира по-голям обществен интерес към духовния живот в региона на Сливен.

Щилияна ВАСИЛЕВА

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.