• Респект и аплодисменти за концерта на виртуозния цигулар Веселин Пантелеев с Плевенската филхармония, на откритата сцена на крепостта „Туида“

Световноизвестният цигулар Веселин Пантелеев, известен още като Веско Ешкенази, не свири пред сливенска публика за пръв път. В Сливен, както съобщи в началото на концерта си, той започнал да гастролира от 14-годишна възраст. Но сега остана очарован за пореден път както от искрения възторг на многобройната публика, изпълнила до краен предел амфитеатъра на крепостта „Туида“, така и от кристалната тишина под небето на Сините камъни, в която цигулката му – „Гуарнери дел Джезу” – музицираше с цялото си звуково великолепие.

Програмата, която концертмайсторът на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам Веско Ешкенази предложи на публиката в Сливен, беше изградена върху произведения на Антонио Вивалди и Астор Пиацола – композитори от абсолютно различни епохи, с различен стил и орнаментиране на мелодията. Но Ешкенази е открил общото между тях – темата за годишните времена и хубавата музика. Така той представи една провокираща емоцията и мисълта програма, в която звуците на природата, ромола на реката, песента на птиците, бръмченето на насекомите, мощта на бурята, свистенето на вятъра и плясъка на дъжда, звучаха в различни интерпретации – ту завладяващо и мощно, ту филигранно и нежно, но с една искряща във въздуха грация и красота.

Концертът започна с Пролетта на Вивалди и завърши с Пролетта на Пиацола. А между тях, в кръговрата на годишните времена, чухме, в едно музициране от висока класа, как двамата композитори рисуват във великолепни звуци Лятото, Есента и Зимата – бароковия Вивалди и модернистичния Пиацола. Чухме как във всеки музикален сезон на аржентинеца Пиацола звучеше познат мотив от програмното произведение на италианеца Вивалди. С романтична нежност или в драматично напрежение, преминавайки неведнъж моста между класиката и модернизма, публиката съпреживяваше музиката, която очарователно и артистично й разказваше цигулката на Веско Ешкенази.

Станала на крака, на финала публиката аплодира сърдечно своя любимец – Веско Ешкенази. Той от своя страна посочи дългата си творческа връзка с Плевенската филхармония, представителна част на която участва и в концерта на „Туида“ на 16 юли. И обеща на Сливен нови срещи.

… Едва що заглъхнали аплаузите от прекрасния концерт, Веско Ешкенази преживя неочаквано много приятна изненада.

В Сливен той беше специално поздравен от своя преподавател в Софийското музикално училище – цигуларя от стария състав на „Софийски солисти“ Александър Серафимов, който, наскоро пристигнал от Америка, се оказа сред публиката. В Сливен двамата се срещнаха след повече от 35 години. Веско Ешкенази пожела снимка за спомен, а Александър я предостави с удоволствие на сайта за култура „Ирида Сливен“.

Щилияна ВАСИЛЕВА

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.