• Италиански канцонети, испански, френски и гръцки популярни песни на „Туида“ пяха оперните звезди Георгиос Филаделфевс, Валентина Корчакова и Марио Николов, в съпровод с Врачанската симфониета с диригент Христо Павлов

Песни от Средиземноморието огласиха крепостта „Туида“ с очарователни мелодии и гласове на 14 юли. Публиката, изпълнила амфитеатъра на крепостта, често се намесваше в сценария с викове „Браво“, аплаузи и скандирания за „Още“. Една незабравима вечер в подножието на Сините камъни й подари музикалният спектакъл на двама тенори, едно сопрано, един диригент и една симфониета  – оперните звезди Марио Николов, Георгиос Филаделфевс и Валентина Корчакова, и маестро Христо Павлов с Врачанската симфониета.

Спектакълът представи по завладяващ и атрактивен начин най-известните песни от Европейското Средиземноморие. В програмата бяха включени италиански канцонети, испански, френски и гръцки популярни песни. Аранжиментът им за оркестър е дело на маестро Христо Павлов, който беше в ролята не само на диригент, но и водещ на музикалната вечер.

Сливен не е единственият град, в който гостува проектът „Песни от Средиземноморието“, но със сигурност единственият, в  който брилянтното професионално присъствие на тенора Георгиос Филаделфевс беше безспирно и шумно аплодирано. Не само защото той е диригентът на Сливенския смесен хор „Добри Чинтулов“. Уникалният му гласов диапазон с големи височини, звучност и издържливост, както и артистичното моделиране на музикалната фраза у Георгиос са забележителни. В италианските канцонети блестеше не само Георгиос, но и мощното певческо присъствие на идеолога на проекта и режисьор на спектакъла Марио Николов. Ще припомня, че Песни от Средиземноморието се появява за пръв път през 2014 г. в Музикалния театър „Стефан Македонски“, когато негов директор е още Марио Николов и тогава в програмата участват много тенори, сопрани, симфоничен оркестър и балет.

От три години насам проектът се прекроява с участието на Врачанската симфониета с диригент маестро Христо Павлов, достоен син на проф. Филип Павлов. А под неговото ръководство Врачанската симфониета, научихме, че не си стои само във Враца, а обикаля страната с различни проекти и събира в афиша си около 70 концерта годишно. Проектът добива ново лице с участието на младия тенор с великолепни възможности Георгиос Филаделфевс и на звездата на Музикалния театър Валентина Корчакова, блестяща в изпълнението не само на италианските канцонети, но и на популярните френски шансони от репертоара на Едит Пиаф.

Но когато дойде ред на Гърция, на песните на Микис Теодоракис и Сиртакито от филма „Зорба Гъркът“, във вихъра си беше Георгиос. Той изпълни прочувствено гръцки песни, акомпанирайки си сам на пианото, пя красиви песни в дует с Марио и в трио с Валентина, и накрая показа висша класа в сиртакито на финала, впускайки се във вдъхновен и елегантен гръцки танц на откритата сцена под звездите.

Изненадващо, по някое време на сцената се появиха озвучителят и осветителят на програмата и като част от шоуто, се опитаха на прогонят тенорите с доста добро изпълнение за аматьори  на „О, соле мио“.

Публиката определено оцени качествата им, без въобще да подозира, че осветителят и озвучителят са част от друт проект – „трио тенори“, с добра кариера на професионални певци.

… В Сливен Песните от Средиземноморието бяха възнаградени с много заслужени аплодисменти. От време на време, провокирана от изпълнителите, ги запяваше и публиката, която реагираше на представлението спонтанно и емоционално. Бисът беше неколкократен, а артистите се раздадоха докрай.

След Сливен, на следващата вечер средиземноморската фиеста беше представена в Карлово. Предстоят представления в Бургас, Поморие, Казанлък, Добрич, Шумен, Петрич… Серията от концерти на тримата интересни оперни певци и Врачанската симфониета под диригентството на маестро Христо Павлов, ще се вмести в цялото българско лято, само по един път във всеки град и ще продължи до края на август. А Врачанската симфониета явно хареса Сливен и обеща да се върне в града под Сините камъни в края на август, с четирима много успешни италиански тенори.

Щилияна ВАСИЛЕВА

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.