• Театралната студия при Военен клуб – Сливен – с представление, което разказва на тийнеджърите истории, които ги вълнуват

„Гарите на порастването“ е последният спектакъл на театралната студия на актрисата Вяра Начева „Хвърчащите хора“. След импровизационното шоу „Хвърчащите импровизират“, тийнейджърската публика шумно се зарадва на авторския спектакъл на трупата „Гарите на порастването“, който коментира вълненията и трудностите на съвременния тийнейджър.

Темата, която вълнува младите хора, е разработена театрално и носи белезите на професионалната работа на ръководителката на студията – актрисата Вяра Начева, която е създала със „своите деца“ не само режисьорски строен и ясно изведен спектакъл, но е постигнала най-хубавото – младите актьори да се чувстват отговорни един за друг и за спектакъла или най-общо казано – да добият усещането, че са трупа.

Театрална Студия “ Хвърчащите хора“ към Военния клуб в Сливен с ръководител Вяра Начева обучава деца и юноши по актьорско майсторство от 2018 година. Досега “ Хвърчащите хора“ са имали щастието да представят пред публика спектаклите „О, Хенри или търсачи на коледни истории“ по Георги Господинов, „Яворов и аз“ по стихове на Яворов, „Моите красиви рога“ от Радостина Николова, драматизация Вяра Начева,  Импровизационно шоу “ Хвърчащите импровизират“ и „Гарите на порастването“, спектакъл за вълненията и трудностите на днешния тийнейджър.

Актрисата Вяра Начева се занимава с театър за деца от 1999 г., когато започва работа с ученическа трупа в Пловдивско училище. Следва период в детската шекспирова театрална школа „Паталеница“. Пристига в Сливен след завършване на театралното си образование по актьорско майсторство за драматичен театър. От 2006 г. Вяра Начева е актриса в Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“. Първата й сливенска детска театрална трупа е в „Арт център 7“. През 2018 година тя създава театралното студио „Хвърчащите хора“ към Военния клуб Сливен. Името на трупата избрали колективно, с мнозинство.

В театралната студия на Хвърчащите хора участват 15-тина деца и юноши от 13 до 18-годишна възраст. Те са ученици в езиковата и природоматематическата гимназия, професионалната гимназия по икономика, Трето и Четвърто основно училище и Единадесето сливенско СУ „Константин Константинов“. По време на пандемията, репетициите на студията били в онлайн период. Малко намалели като бройка, но останали най-верните на театъра и магията му.

Преди развълнуваното си представление на 19 юни, Хвърчащите хора играха благотворително на 18 юни в зала “ Сливен“ представлението си “ Гарите на порастването“, с което събираха  средства да подпомогнат животоспасяваща операция извън страната на 4-годишния Кристиян от Сливен.

Че „Хвърчащите хора“ всеки ден възпитават у себе си ценностите на живота и изкуството се убедих малко по-късно, от масовото им присъствие на концерта на Сливенския симфоничен оркестър с млади оперни изпълнители „Опера лирика“.

И така, минавайки през гарите на Детството, Приятелството, Социалните мрежи, Училището и Любовта, съпроводени от радостите и тревогите на порастването, играейки себе си и представяйки уверено на сцената собствените си проблеми, младите артисти търсят пътя съм добротворното, чистосърдечно и открито човешко поведение.

А вълнението и аплаузите на тяхната многобройна тийнеджърска публика показаха, че представлението е намерило общ език с нея – разказало й е истории, които я вълнуват.

                                                                                Щилияна ВАСИЛЕВА

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.