• За спектакъла на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“, представен в Theatro, София. Софийската премиера на представлението се игра на 11 юни 2021 г. при отличен успех

Пресъздадено на театралната сцена, интервюто за работа невинаги е разтърсващото катарзисно преживяване от „Шведска защита“ на Жорди Галсеран, поставящо на изпитание най-дълбоките човешки устои. Понякога то може да е и няколкоминутна лежерна закачка, представяща възможната типова ситуация като забавен скеч с предизвестен край: независимо дали кандидатствате за ръководител на проект, или се явявате на кастинг за роля; без значение дали сте мравка, търсеща редово място в нечий престижен мравуняк, или сте човек, „препитван“ от робот – дори да направите челна стойка, докато рецитирате Шекспир на иврит, работодателят пак ще иска още нещо. Или нещо друго.

Така е и в ситуационната комедия на французина Матиас Сение „Интервю за работа“, събрала 10 тематични миниатюри за иначе драматичния антагонизъм кандидат – бъдещ шеф. Зад привидно незлобливия хумор обаче наднича сериозен социален проблем на глобалното ни съвремие: как да намериш място на пренаселения пазар на труда, където работодателят обикновено се чувства пълновластен господар, диктуващ правилата. При това – без да губиш достойнството си.

Отговора търсят актьорите Албена Михова, Августина-Калина Петкова, Петко Венелинов и Велизар Емануилов, които на ротационен принцип се изреждат да го играят началници и/или бъдещи подчинени в различните фрагменти. Албена Михова е ненадмината в стихията само с едно вдигане на вежди или извиване на устни да разсмее залата. Не й отстъпва и Венелинов. Изненадваща е Августина-Калина, която познаваме с баладичното й изпълнение в „Зарови ме в небето“. Тук младата актриса показва богат комедиен талант, на моменти на ръба между словесния и физическия театър, без да е банална. Чудеса от храброст и тонове енергия хвърля на сцената и талантливият дебютант Велизар Емануилов.

Работодател на всички тях е режисьорът Владимир Петков, френски възпитаник, който и е превел пиесата на Матиас Сение от езика на Молиер. С присъщия си финес той е направил от всеки откъс динамично и забавно зрелище, по френски маниер гарнирано с песни. „Това, което сближава българския зрител с тази драматургия, са взаимоотношенията между слабия и силния – този, който отива на „Интервю за работа“, моли за работа, и този, който има изисквания. Тук се поставя и въпросът как властта упражнява силата си спрямо малкия човек, който е готов на всичко, само и само да има хляб. Основната идея е как в тези взаимоотношения да запазим достойнството си. Да запазим човешкия си облик… Иначе стигаме до взаимоотношения, които са предвестник на един нов робовладелски строй“, коментира в неотдавнашно интервю Владо Петков.

Авторската музика е на Мишо Шишков-син, а текстовете на песните са на Иван Димитров. Сценограф е Николай Николов. Продукцията е на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, а в София се играе в Theatro.

Ира ДИМИТРОВА,

                                                                             22 юни 2021 г.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/intervu-za-rabota-koeto-shte-izdyrjish-s-usmivka-270402?fbclid=IwAR1QLyE7oFv2-EnWkMxCnfjFvPepd5fOqCxDcB6Gv6C3n16ZhyIGiEkd55E

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.