• Спектакълът на Сливенския драматичен театър „В полите на Витоша“ ще бъде представен на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив на 15 септември

Спектакълът на Сливенския драматичен театър „В полите на Витоша“ е селекциониран за участие в тазгодишния Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Това е високо признание за работата на Сливенската театрална трупа в пандемичното време, от което се роди най-мащабният спектакъл на Сливенския драматичен театър от години насам.   Постановката на режисьора Стайко Мурджев, един от най-харесваните, награждаваните и високо оценяваните днес млади български режисьори, на Яворовата пиеса за безсмъртната любов повдигна достойно завесата на тазгодишния театрален сезон.

Сливенската интерпретация на „В полите на Витоша“ бе наречена „вълнуващо театрално зрелище в Шекспиров мащаб“, изградено с нравствен максимализъм и емоционална мощ. Постановката беше представена успешно и пред софийската театрална публика в Народния театър на 16 ноември миналата година.

Силно въздействащият спектакъл е изграден върху контрастите на любовната драма и политическото злободневие. В него блести талантът на букет очарователни артисти. Ролята на Христофоров изпълнява Иван Николов, гост от Благоевградския театър. В образа на Мила се превъплъщава Мария Панайотова. Стефан Драгоданоглу се изпълнява от Ивайло Гандев, Елисавета Драгоданоглу е Вяра Начева, Чудомир е Димитър Марков, д-р Васил Чипиловски – Августин Демерджиев. Театралните звезди Христо Мутафчиев и Бойка Велкова изпълняват ролите на Марко и Амели Петрович.

Под режисурата на младата театрална надежда Стайко Мурджев, още с първото си показване пред публика, яворовата драма пожъна бравурното одобрение на театралната общественост. Прочитът на Стайко Мурджев вплита умело в драматургичния текст мистичната лирика на поета на нощта и любовното страдание. Любовната драма поставя на изпитание свободата на личния избор. Тя е видяна с нови очи и прочетена в модерен контекст разтърсващо и мощно.

Важни фигури в постановъчния екип са сценографката Петя Боюкова, създала стилно минималистично визуално решение и композиторът Петър Дундаков, с интересна театрална музика, в тон с режисьорския замисъл. Екипът на спектакъла изважда зрителя от зоната на комфорт, за да му покаже едно ярко и силно въздействащо съвременно представление.

Спектакълът на Сливенския драматичен театър „В полите на Витоша“ ще бъде представен на есенния Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ на 15 септември, съобщи директорката на Сливенския драматичен театър, актрисата Радост Костова. Юбилейното 25-о издание на фестивала „Сцена на кръстопът“ ще се проведе от 11-и до 21 септември.

Щилияна ВАСИЛЕВА

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.