• За първи път Наградата на кмета на Сливен получи Приказния театър при сливенското читалище „Зора 1860“. Специалната награда за училищна формация остана за театър „Класика“ при Сливенската езикова гимназия

Детския приказен театър при сливенското Народно читалище „Зора 1860“ получи Наградата на кмета в Националния детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“, който се проведе на 18, 19 и 20 юни в Сливен.

Възроденият приказен театър на читалище „Зора“ представи спектакъла „Историята на едно момиче“ по приказка на Шарл Перо. Режисьор на представлението е Ивайло Гандев. Наградата се дава за първи път и беше връчена от заместник-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Голямата награда на фестивала – статуетка „Гран При” и почетен диплом получи  Театрално студио „Смехурко” при Центъра за изкуства, култура и образование в София – филиал Банкя, за пиесата „Кралят елен” от Карло Гоци. Художествен ръководител на театралното студио е Цвете Лазарова. Наградата бе връчена от председателя на Общинския съвет Димитър Митев.

Специалната награда на журито за училищна формация  беше присъдена на театър „Класика“ при  Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ в Сливен, който представи „Има един народ: Легенда за Хаджията“ с автор и режисьор Соня Келеведжиева.

Специалната награда на журито за извънучилищна формация отиде при Театрално студио „Маска” към Общински младежки дом –  град Русе, за постановката „Сцената е моят дом – театрални упражнения” с художествен ръководител Мина Маринова.

На Националния детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“  младите актьори се представиха достойно. При закриването на фестивала бяха връчени още награди в различни възрастови групи, за най-добри мъжка и женска роли, за актьорско майсторство и др.

Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ се провежда за четвърта поредна година. Целта е да се дава възможност за национална и международна изява на детските и младежките театрални трупи у нас. Фестивалът се провежда се под патронажа на Общински съвет – Сливен. Негов организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори на фестивала са Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Регионално управление на образованието – Сливен и Младежки дом – Сливен.

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.