• Представят се театрални формации от Сливен, Котел, Нова Загора, Стара Загора, София, Габрово, Русе, Севлиево, Лясковец и др.

Четвъртото издание на Националния детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ започна вчера, с участието на детски театрални колективи от цялата страна. Официалното откриване се състоя в сливенската зала „Зора“.

Председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев определи фестивала като изключително събитие за града под Сините камъни. Той пожела на всички участници здраве и успехи в трите фестивални дни, а на гостуващите трупи – незабравими спомени и впечатления от Сливен.

Директорът на фестивала Соня Келеведжиева също приветства участниците в него.

„Идеята е младите хора, запленени от театъра, да продължат да вървят по стъпките на утвърдените вече големи български театрални дейци“ – каза тя. Соня Келеведжиева благодари за съдействието на община Сливен и пожела на младите театрали „да бъдат упорити, изпълнени с мечти и  да имат силата да постигат целите си.“

Сред присъстващите на откриването официални гости беше и зам.-кметът Пепа Чиликова, която връчи поздравителен адрес от името на кмета на община Сливен Стефан Радев. В него сливенският градоначалник приветства организаторите за положените усилия и енергия фестивалът да се разраства и да придобива все по-голяма популярност.

„Пожелавам успех, незабравими емоции и нови приятелства на всички участници. Надявам се в предстоящите дни от гостуването си да имат възможност да разгледат нашите характерни забележителности и емблематични места и да отнесат прекрасни спомени от Сливен. Убеден съм, че Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ тепърва ще се развива и ще се превърне в традиция за града ни!“, пише още в поздравителния адрес от Стефан Радев.

От тази година на една от сливенските театрални трупи ще бъде връчвана парична награда от  кмета на община Сливен, обяви зам.-кметът Пепа Чиликова.

„Наградата е в знак на добрите ни взаимоотношения и съвместна работа с Общинския съвет в Сливен и израз на желанието ни да уважим всички творци, които работят с театралните формации в нашия град, както и да поощрим децата, които участват в тях“, каза още тя.

На сцената под сините камъни тази година ще дефилират театрални формации от Сливен, който е домакин, от Котел, Нова Загора, Стара Загора, София, Габрово, Русе, Севлиево, Лясковец и др. Те ще бъдат оценявани от жури с председател Златко Гулеков – актьор, режисьор и бивш директор на Драматичен театър „Стефан Киров“ и членове Георгиос Филаделфевс – музикант, композитор, лауреат  на международни конкурси и Илиян Урумов – председател на представителството на Съюза на българските художници в Сливен.

Фестивалът приключва в неделя, 20 юни, с награждаване на всички участници. „Сцена под Сините камъни“ се провежда под патронажа на Общински съвет – Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“ – Сливен. Партньори на фестивала са Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Регионално управление на образованието – Сливен и Младежки дом -Сливен.

 

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.