• Колективът на Сливенския драматичен театър си спомня с голяма благодарност колегиалната отзивчивост на Мария Николова и предаността й към театралното дело

Сливенският драматичен театър изгуби още един свой дългогодишен театрален труженик – актрисата Мария Николова, която си отиде от този свят вчера, на 83-годишна възраст.

Повече от 35 години Мария Николова беше член на трупата на Сливенския театър, в летописа на който е записала 45 роли. Тя влиза в състава на сливенската трупа през 1977 година с ролята на Виктория от пиесата на Ал. Вампилов „Провинциални анекдоти“ с режисьор Николай Мандаджиев. Последната й роля на сливенска сцена е на видеозапис във „Вехти войводи: Индже“ на режисьора Пламен Марков. Но тя развихри комедийни си талант на сцената за последно след едно дълго прекъсване, вече в пенсионна възраст и даде истински урок по театър на младите си колеги в пиесата на Рей Куни „Шантави пари“ през 2012 година, в ролята на таксиджийката Били.

За своите 35 години на сливенска сцена Мария Николова участва във всички знакови постановки на Сливенския театър. Работила е със всички харизматични режисьори от по-новата му театрална история: Слави Шкаров, Елена Цикова, Пламен Марков, Борислав Чакринов, Николай Априлов, Снежина Танковска, Любен Гройс. Прилягаха й роли като че ли най-вече от българската класика. Като характерна и комедийна актриса е изиграла всички баби, лели, майки, хубавелки, шантавелки, вещерки, крокодили, самовили. Но тя беше в образа и на легендарната баба Гицка от „Големанов“ на Ст.Л.Костов в постановката на Борислав Чакринов от 2003 г., баба Тодора в мюзикъла „Българи от старо време“ на Николай Априлов от 2001 г., Марта Билярката в постановката на Пламен Марков „Зидарите и попа“ от 1998 г. и Ана от „Майстори“ на Рачо Стоянов на същия режисьор от 2001-ва.

Мария Николова участва във всички постановки на емблематичния режисьор Слави Шкаров в Сливен, от първата „Мата Хари“ през 1983-та в ролята на Кичка, жената на Хлопов в Гоголевия „Ревизор“ през 1986-та, до Рене в „Съзаклятието на лицемерите“ от Булгаков през 1988-ма.

Мария Николова е имала щастието да играе и в знаменитата постановка „Тартюф“ на Любен Гройс в Сливен, ролята на Дорина. Тя е и Ана Австрийска в „Тримата мускетари“ от Ал. Дюма в постановката на Снежина Танковска през 1978-ма. После – Елена във „Вавилонската кула“ от Маргарит Минков и Лелята в „Солунските съзаклетници“ от Георги Данаилов, и двете постановки на Пламен Марков, и Войницка Мария Василевна във дебютния спектакъл на Иван Урумов „Вуйчо Ваньо“ от Чехов.

Мария Николова създаде драматичния образ на  Капа Грушчина – тя беше една от чаровните изпълнителки на женските роли във „Вдовишки параход“ от И.Грекова на Борислав Чакринов,  беше и атрактивната рускиня Таничка в интернационалната старческа компания в „Чудо“-то на Иван Радоев, постановка на Асен Шопов. Помни се любопитната й съвместна работа със сливенския мистър Аскеер Михаил Илийков, по волята на съдбата неин съпруг, в камерната постановка „Столовете“ на абсурдиста Йожен Йонеско.

Бургазлийката Мария Николова прекара театралния си живот в Сливен, където свърши и житейският си път. Преди да постъпи в трупата на Сливенския драматичен театър, тя е 6 години актриса в Армейския театър за хумор и сатира „Авангард“ към Трета българска армия.

Колективът на Сливенския театър си спомня с голяма благодарност колегиалната отзивчивост на Мария Николова и предаността й към театралното дело, в което дори и една малка роля тя правеше с голямо сърце.

Скърбим за загубата на актрисата Мария Николова – едно от лицата на „старата театрална гвардия“. Поклон пред светлата и памет! Аплодисменти за неуморния й театрален труд!

Опелото ще се извърши утре, 12 юни, в 13 часа в църквата „Св. София“ в квартал Ново село в Сливен.

Колективът на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.