• 27 март – международен ден на театъра. Сливенският драматичен театър посреща професионалния си празник с чест и достойнство

Празникът на театъра 27 март за втора година преминава под знака на световната пандемия от Ковид 19. Това обаче не го прави по-малко значим за театралите, дори напротив. Както отбелязва в тазгодишното си послание голямата актриса Хелън Мирън, „ прекрасното ни единение чрез театъра винаги ще продължава да съществува, докато ни има нас.“ Със сигурност „Творческият импулс на писатели, художници, танцьори, певци, актьори, музиканти, режисьори никога не ще бъде задушен, а в най-близко бъдеще ще разцъфне пак с нова енергия и разбиране за света ни.“

„Нямам търпение това да се случи!“ – казва носителката на многобройни театрални награди за най добра актриса, удостоена с Ордена на Британската империя.

… Българският и в частност Сливенският театър преживяха и продължават да преживяват трудни времена. Времена, съпроводени с непрекъснато отваряне и затваряне, затягане и разхлабване на противоепидемичните мерки. Времена, съпроводени с надеждата за скорошното излизане от кризата и героични усилия не просто за оцеляване с осигурените от министерството на културата бюджетни заплати, а за създаване въпреки всичко на театрален продукт с високи художествени качества. Времена, в които театралите се стараят да съхранят най-главното, хората – не само тези на сцената, но и тези в залата. Защото животът на театъра е немислим без неговата публика. Защото театърът е не само мястото, в което хората отиват да чуят истината. А защото театърът е храмът, в който човешките същества отиват, за да бъдат издигнати…

Сливенският театър се бори да съхрани своята публика през цялото време на пандемията.  Спазвайки всички противоепидемични мерки, в края на миналия сезон той изнесе представленията си на открито, в двора на близката гимназия и в дворовете на детските заведения, при регламентирана пълняемост от 50 процента. И стъпка по стъпка, публиката преодоля страховете си и започна да се завръща към театъра. От началото  на новия сезон, при разрешени 30 процента пълняемост на големия салон, той поднови представленията си, продължи в тежки условия репетициите си и направи две успешни премиери – на пиесите „В полите на Витоша“ и „Интервю за работа“.

С разбирането, че театърът е не само трибуна на чистата съвест, но и празник на изкуството, ръководството на театъра в лицето на актрисата Радост Костова не допусна компромиси с качеството на творческата работа. Да си спомним, че само преди година на Сливенския театър беше оказана честта неговият спектакъл „Козметика на врага“ да бъде селектиран за участие в авторитетния XIX-ти Международен театрален фестивал „СЛАВИЯ 2020 “ в Белград, Сърбия. Това беше първата постановка на българска сцена на драматизация на книга на нашумялата белгийската авторка Амели Нотомб, носителка на голямата литературна награда на Френската Академия през 1999 година. А неин режисьор – писателят театрал Петър Денчев, който вече е част от екипа на Сливенския театър.

Различни театрални жанрове и разнообразна стилистика беше застъпена в репертоара на театъра през последния сезон, независимо че това беше сезон по време на пандемия. Театралната завеса през 2020 година беше вдигната със спектакъла за деца и възрастни „Скрудж или Привидения в мрака“ под режисурата на Августин Демерджиев. Това беше първият спектакъл в 100-годишната история на Сливенския драматичен театър по Дикенсовата приказка за скъперника Скурдж, който отваря сърцето си за любовта, благодарение на появата в съня му на три коледни призрака. Младият театрален екип в този т.нар. семеен спектакъл доказа, че „всяка пиеса заслужава да бъде играна с пълна отдаденост“.

А с каква отдаденост сливенските актьори участваха в създаването на спектакъла на Стайко Мурджев по Яворовата пиеса „В полите на Витоша“! И неслучайно, на 16 ноември миналата година, на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“, сливенският театър направи втората, столична премиера на високо оцененото от театралната публика представление. За пръв път след 16 години сливенска постановка беше играна на голямата сцена на най-авторитетното у нас театрално пространство. Още с първото си показване пред публика в началото на този сезон, Яворовата драма пожъна несъмненото одобрение на театралната общност. „Виртуозно театрално зрелище в Шекспиров мащаб“ беше наречена сливенската постановка „В полите на Витоша“ – любовната драма, представена разтърсващо и мощно, контрастно и ярко, с обаятелна сила на театралния език, в режисьорския прочит на младата театрална звезда на българския театър Стайко Мурджев. А младият и вдъхновен актьорски екип в лицето на Мария Панайотова и Иван Николов, Ивайло Гандев, Августин Демерджиев, Димитър Марков и Вяра Начева, подкрепен от гостите в артистичния състав – Бойка Велкова и Христо Мутафчиев, се справи достойно с високото професионално изпитание.

Представленията със зрители, настанени през два стола, разбира се носят повече от скромен приход. Но е важно желанието на сливенските театрали да работят, независимо от тежките условия, които епидемичната обстановка диктува. И въпреки че пандемията отложи във времето премиерата на френската комедия „Интервю за работа“, с упорство и търпение, театралното ръководство на Сливен успя да доведе нещата докрай и тя стана факт, макар и при регламентираната 30 процента пълняемост на салона. За реализирането на постановката несъмнен принос имат община Сливен и общинския съвет, които подкрепиха финансово театралния проект. Представлението на Драматичния театър на Сливен, отново за пръв път в България, представи френската комедия „Интервю за работа“ на Матиас Сение, с авторска музика и песни на Мишо Шишков-син. Режисьор на спектакъла е френският възпитаник Владимир Петков, събрал специално за случая вдъхновен актьорски отбор: известните от малкия екран Албена Михова и Петко Венелинов и техните театрални колеги Августина-Калина Петкова и Велизар Емануилов.

Публиката не остана безразлична – билетите и за двете премиери свършваха доста преди премиерните дни.

Въпреки пандемията и третото поредно затваряне на театрите в България – на празник като на празник! Този празник, който ни дава повод да заявим, че сливенските театрали преминават през изпитанието на световната Ковид пандемия с чест и достойнство – и в очакване на по-добри времена.

Честит празник на сливенските театрали! Честит празник на хората, които работят за авторитетното присъствие на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ в културното пространство на нашия град! Както е забелязал сър Лорънс Оливие, в един град, независимо дали той е голям или малък, театърът е външният и видим признак на неговата  вътрешна и вероятна култура.

Щилияна ВАСИЛЕВА

 

Партньори

Последни публикации

Категории

Споделете в социалните мрежи

Оставете коментар

Редактор: Щилияна Василева

Журналист, автор, редактор, пиар. Хуманитарни занимания със словото. Не си правя илюзии, че Словото днес е на особена почит. Но зная също, че то е в началото на всички човешки неща, което ми дава надежда, че има смисъл и най-малкото добро дело в негова чест.

Подкрепа за нас

При желание за финансова или друга подкрепа за нашия сайт – свържете се с нас.