Последния ден на януари, в Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен се състоя ежегодният преглед на продукцията на сливенските автори. Директорът на Ямболската регионална библиотека, литературният критик Димитър Бечев представи белетристичната продукция на сливенските автори през 2019 година – нови книги на Атанас Скатов, Гинка Събева-Лумбарева, Николай Янков и Елена Щерева, Методий Григоров, Петя Александрова, Петър Георгиев, Йордан Калайков, Стефан Джагаров, Христина Димова, Митьо Цанев и документалните книги за „Художника Александър Петров“ (Величка Петрова), Летопис на с. Жельо войвода“(Авторски колектив Неделчо Митърков, Съби Събев и др.), „Нашето медицинско  поколение“(д-р Мария Тодорова), „Сливенци. Старите родове, т.2 и т.3 (съставител Щилияна Василева). Какво каза той за тях четете по-подробно в следващия текст.

Автор: Димитър БЕЧЕВ

АТАНАС СКАТОВ, Над 8000 метра Лхотце и Еверест на един дъх + Денали: дневникът на един веган.Атанас Скатов

Читателите вече добре познават името на дръзкия сливенски алпинист Атанас Скатов. След книгата му за покоряването на връх Манаслу през 2015 г., след още четири експедиции той замисля последователното повторно покоряване на Еверест и Лхотце и веднага след това – солово изкачване на връх Денали, първенеца на Северна Америка.

„Над 8000 метра Лхотце и Еверест на един дъх + Денали: дневникът на един веган“ от прославения алпинист Атанас Скатов е поредната завладяваща книга за новото голямо житейско предизвикателство – да покориш със символична подкрепа от роднини, приятели, фирми и институции само за няколко години най-високите планински върхове, за да приключи с първия си проект – изкачването на седемте континентални първенци. Тази книга е документално свидетелство тъкмо не само а амбицията, но и таланта и непоколебимостта на един млад българин, роден да бъде победител в житейския театър. Книгата е изповедна, това е една дълбоко изстрадана, преживяна човешка история, разказана увлекателно във вид на дневник. Заедно с автора, ние ставаме мълчаливи свидетели на перипетиите около намирането на спонсори, на завистта и злобата, които изглежда са сред основните движещи сили на нашата цивилизация, както подчертава в друга своя книга алпинистът. Заедно с него пътуваме през Непал, Катманду, трекингът до базовия лагер на Еверест и Лхотце, за да съпреживеем атаката на величествените планински върхове и вкусим от солените сълзи на победата на човешкия дух над могъщата природа. С наблюдателния поглед на изкушения от красотата и предизвикателствата на непознатото и неочакваното, Атанас Скатов успява да запали изследователска искра у всеки от нас, да вдъхне любов към природата. Пътеписът отново има великолепно оформление, илюстриран е богато с множество уникални цветни фотоси. Очакваме и следващите книги на Атанас Скатов.

ГИНКА СЪБЕВА-ЛУМБАРЕВА, Отвъд бялата черта.

Книгата на Гинка Събева-Лумбарева „Отвъд бялата черта“ е роман за странните метаморфози и неочаквани обрати в нашия живот. Главната героиня Петрина има объркано детство, осиновена е от дядо си и баба си, живее без майка, не познава баща си. Неочакваната среща с баща й повлича живота й в нова посока, но радостта от промяната е мимолетна. Един ден, след донос за разказване на политически вицове, тя се оказва затворничка, това преобръща битието й. Оттук нататък сюжетното действие излиза от обичайното си русло.  В ежедневната си битка за оцеляване, тя се влюбва в началника на затвора, но се разминава драматично с тази своя любов. И тогава Петрина се решава на дързък обрат в живота си. Обладана от авантюристични пориви, тя заминава набързо за Испания, разчитайки единствено на милостта на съдбата и своя житейски шанс. Следват бурни житейски приключения с неочаквано криминален привкус, дори Петрина успява да забогатее. В края на романа, най-после животът й поднася уютен и желан семеен пристан. Този роман пресъздава типичните герои на българския преход, автентично, без сантименталност, но и без илюзии. Диалогът е естествен и непринуден, езикът на романовите персонажи носи богатството на индивидуалния стил. Книга, която неминуемо поражда чувство на определена тъга и размисъл на собствения ни житейски път, след като затворим последните страници.

НИКОЛАЙ ЯНКОВ, ЕЛЕНА ЩЕРЕВА, Влахос.Влахос

Тази книга е изключително приятна изненада за мен. Пред читателя се изправя малка семейна сага за живота на каракачанския етнос, но написана едновременно с епичен размах и емоционално премерена изразителност, с изключително добър белетристичен слог, сюжетната интрига в своите две основни разклонения – съвременното и историческото, които се преплитат в лирично-синхронен диалог, поставя пред нас изключително актуалната философска тема за пътя като смисъл на битието, за умението или неумението човешко да се извърви с достойнство или безчестно житейската пустиня. При това, романът „Влахос“ е трети съвместен творчески проект на младата семейна двояка, като пътят от пътеписа, през разказа, до голямото платно на романа, е впечатляващ.

А „влахос“ е синоним на вечното движение, на номадския рефлекс за свобода на каракачаните, на волната им съдба и непримиримост към житейските неправди, на почти пантеистичното сливане с двете родини – България и Гърция и разбира се, с планината и вечния Балкан. Затова и житейският смисъл на каракачанския живот най-точно се илюстрира от перифразата „Ео ерго сум“ („Аз вървя, следователно съществувам“), той е вплетен в този находчив философски афоризъм. „Влахос“ е себеназвание, което употребяват помежду си каракачаните, означава „скитащ пастир“ и се е наложило още във византийските хроники. И още – това име събира в себе си свободолюбивия, неспокоен дух на каракачаните. И както внушава самият роман, каракачаните не просто бягат отнякъде занякъде, това не е вроден родови рефлекс, не просто болезнено и непреклонно отстояват своята независимост от властта, която и да е тя и всъщност всяка власт се е опитвала едно и също, кога доброволно, кога насила, какво се случва през 1958 г., кога с измама, да отнеме най-силното им оръжие ѝ9 независимостта. Защото съдбата на тези волни планински чеда е доброволният избор на вечната промяна, противоположна застоя и протяжния навик на уседналия живот…

…Почти идилично обрисувания живот в ба